El Pi d'en Xandri es manté en bon estat de salut i es preveu que pugui viure 150 anys més


Temes relacionats

Un mural il·lustra la defensa del Pi d'en Xandri i de l'entorn natural (24/mar/19)


  • Comparteix:

El Pi d'en Xandri, amb més de 240 anys, està en bon estat de salut i es preveu que en visqui uns 150 més. Han passat 22 des de l'atac a la base del pi i la ferida continua cicatritzant, tot i això, l'arbre evoluciona favorablement. Aquest divendres, tècnics i representants polítics de l'Ajuntament han fet la revisió anual de l'estat de salut de l'arbre tant a les parts baixes com a les altes i estan satisfets perquè, malgrat la ferida, el Pi d'en Xandri segueix vegetant.

L'alcaldessa, Carmela Fortuny, ha pujat acompanyada d'un tècnic a les parts altes del pi i, després d'una primera ullada, assegura que el símbol santcugatenc es 'fa gran' però està en 'bon estat'. També considera un bon senyal veure que 'encara té algun brot'. Fortuny remarca que malgrat la bona salut 'és un pi que té molts anys' i són importants 'el seu manteniment' i la 'prevenció de cara a la preservació'.

El cap del servei de Paisatge i Verd Urbà de l'Ajuntament, Jordi Torrijos, confirma que l'arbre continua cicatritzant i explica que es va plantar quan 'ja tenia una certa mida, no era de llavor, al voltant del 1774'. El Pi d'en Xandri té més de 240 anys i pot arribar a viure fins als 400 o, fins i tot, més, segons Torrijos. Aquest any també han fet servir la tècnica 'registrògraf', que, com bé defineix Torrijos permet 'veure la qualitat de la fusta' a través d'una agulla que perfora l'escorça de l'arbre. 'Si hi ha alguna cavitat o alguna ferida' a l'interior de l'arbre, la màquina 'ho detecta'.

A la revisió d'aquest divendres, a més de l'alcaldessa i dels tècnics, també hi ha assistit la tinenta d'alcalde de Seguretat Ciutadana, Cristina Paraira, i el president del Club Muntanyenc, Silvano Bendinelli.






Carmela Fortuny

Amb una primera ullada sembla que el pi està en bon estat. Es fa gran. Hem pogut veure que encara té algun brot i això és bo, però és un pi que té molts anys i és molt important el seu manteniment però, sobretot, la prevenció de cara a aquesta preservació.

Jordi Torrijos

El registrògraf el que fa és veure la qualitat de la fusta. Si hi ha alguna cavitat o alguna ferida, ho detecta.




  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.