Càritas Sant Cugat atén 675 famílies el 2018

La majoria d'elles són nouvingudes


  • Comparteix:

La presentació ha tingut lloc a la Casa Abacial / Foto: Cugat.cat

La presentació ha tingut lloc a la Casa Abacial / Foto: Cugat.cat

La delegació local de Càritas ha atés 675 famílies durant el 2018, 221 de les quals per primera vegada. És una xifra molt semblant a la de l'any anterior, quan es van atendre 688 famílies. L'entitat ofereix diversos serveis i projectes d'acompanyament personalitzat per a les persones més necessitades, un total de 1.662 l'any passat, la majoria de les quals són nouvingudes des de l'estranger.

S'han destinat més de 910.000 euros a aquests serveis que ofereix el col·lectiu, que compta amb quatre professionals i 203 voluntaris el 2018.

Pel que fa als usuaris, el nombre de famílies amb fills ateses ha augmentat un 36,24%, mentre que han baixat els casos de persones soles, parelles sense fills i famílies monoparentals. També han crescut considerablement, un 21,3%, els casos d'habitatge compartit, mentre que s'ha reduït un 27,63% el nombre de persones ateses que viuen en habitatges individuals.

La majoria d'usuàries són dones (54,95%) i, per grups d'edat, han disminuït els menors i la gent gran respecte el 2017. El 29,11% de les persones ateses el 2018 tenen menys de 18 anys o més de 64. En relació a la situació laboral, el 27,77% és població inactiva (jubilats o pensionistes, estudiants i treballadors de la llar), i de la població activa el 40,34% està a l'atur.

El rector de la parròquia de Sant Pere d'Octavià, mossèn Emili Marlés, ha destacat la importància que Càritas continua tenint a Sant Cugat i ha posat en valor la coordinació amb els serveis socials de l'Ajuntament. Precisament la tinenta d'alcalde de Polítiques de Cicle de Vida, Progrés Social i Habitatge, Susanna Pellicer, també ha remarcat la tasca conjunta per ajudar les persones més necessitades. Pellicer ha explicat que aposten per un sistema de col·laboració amb les entitats perquè gestionin alguns serveis, com el menjador social, amb l'aportació econòmica de l'Ajuntament. En aquest cas, el consistori subvenciona amb 80.000 euros anuals a Càritas.

A la presentació de la memòria anual també hi han assistit una usuària del programa laboral, Zuleima Uribe, que ha explicat el seu cas, ha agraït el suport de l'entitat i ha destacat la tasca que fan els voluntaris per 'fer-te sentir capaç' i 'valorar-te com a ésser humà'. De fet, un dels voluntaris, Ramon Escamilla, ha explicat que Càritas demana passar 'l'estadi de fer de voluntari' amb 'ser voluntari' i replantejar-te 'actes i actituds' de la teva vida. En aquest sentit, ha assegurat que com a voluntari 'reps més del que dones'.

Càritas Sant Cugat ofereix un servei d'acollida individual, a més del menjador social, un programa laboral, formació, un pis amb tres places, un hort solidari i projectes com l'Arrela't', per a la integració dels nouvinguts i 'Un nen, una joguina', per als infants més necessitats en l'època nadalenca.








Emili Marlés

En els últims anys s'ha notat una millora, hi ha una baixada d'usuaris, però en una societat que segueix creixent com Sant Cugat amb noves onades d'immigració, continuen les necessitats. Càritas és tan necessària ara com fa uns anys.

Susanna Pellicer

Crec que el que hem de fer és unir esforços. Quan es va considerar fer un menjador social vam dir que no tenia sentit que ho fes l'Ajuntament, sinó que ajudés econòmicament a Càritas perquè ho faci, i així amb d'altres projectes. Està demostrat que la feina que fa Càritas a Sant Cugat és impressionant i hem de seguir amb la col·laboració per atendre les persones més desafavorides.

Zuleima Uribe

Conèixer noves habilitats que potser estaven adormides. Et valoren com a ésser humà, et fan sentir que vals i que tens la capacitat, que ho pots fer.

Ramon Escamilla

El voluntari, davant de la realitat que veu, es deixa impactar. I es planteja si la seva vida és coherent, si ha de canviar alguna de les seves actituds. I tot el que t'ofereix aquesta gent té molt més valor del que puguis donar tu.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.