Sant Cugat nomena Montserrat Obiols i Carmen Rojo filles predilectes


  • Comparteix:

Carmen Rojo, per la seva faceta al capdavant d'El Mesón, i Montserrat Obiols, com a propietària de l'escola d'idiomes Sprint, són ja filles predilectes de Sant Cugat. El ple municipal ha aprovat aquest dimecres aquest reconeixement per unanimitat, que les distingeix com a dones emprenedores i per la seva aportació a la vida de Sant Cugat. Obiols ha rebut l'honor amb satisfacció. Per motius de salut, Carmen Rojo no ha pogut assistir a la sessió.

ESCOLTA-HO

En el cas de Carmen Rojo, la distinció honorífica la reconeix com a 'emprenedora, empresària, mecenes i promotora d'accions culturals que han deixat una petjada indiscutible a la segona meitat del segle XX'. Amb ella, El Mesón va esdevenir un punt neuràlgic per a intel·lectuals i artistes, com Gabriel Ferrater, també fill predilecte. En nom de la ja filla predilecte ha parlat l'artista santcugatenc Pep Codó, amic de la família, que ha posat en valor El Mesón com a punt de trobada d'intel·lectuals i Rojo com a 'gran amfitriona' d'aquestes trobades.

De la mateixa manera, diu l'expedient de la proposta, es distingeix Montserrat Obiols per ser 'una treballadora i catalanista', una emprenedora que ha participat 'de la societat cultural i política' i és 'un model a seguir'. Obiols, que va fundar el 1973 la primera escola d'idiomes de Sant Cugat, Sprint Idiomes, juntament amb el seu marit Alphonsus Van Campen, s'ha mostrat 'agraïda' i 'satisfeta' pel reconeixement de la seva feina.

Unanimitat al ple municipal
Els grups municipals han destacat la tasca tant de Rojo com d'Obiols per a millorar la ciutat en matèria cultural i social. L'alcaldessa, Carmela Fortuny, ha assegurat sentir-se 'orgullosa' del nomenament de dues dones com a filles predilectes, en gran part per a 'visibilitzar' 'la tasca que fan les dones de la nostra ciutat'.

En aquest sentit s'ha expressat també la regidora de la CUP-PC, Lourdes Llorente, que ha remarcat 'el valor humà' de les homenatjades. El portaveu de Cs, Aldo Ciprian, ha posat en valor el fet de tirar endavant empreses de llarga durada i la portaveu d'ERC-MES, Mireia Ingla, també ha destacat el fet que siguin dues dones les reconegudes que 'en el seu moment van fer coses pròpies dels homes'. Un factor que també ha posat de relleu la regidora d'ICV-EUiA Roser Casamitjana, que també ha remarcat el 'valor cultural i associatiu' de la seva tasca a la ciutat. El portaveu del PSC, Pere Soler, ha definit com 'un gran dia per a la ciutat' l'acte de reconeixement i el del PP, Álvaro Benejam, també ha posat en valor el 'caràcter emprenedor' de les dues homenatjades. Finalment, també han expressat la seva satisfacció i la 'importància' que han tingut per a Sant Cugat els regidors no adscrits, Dimitri Defranc i Xavier Cortés, qui ha començat recuperant 'records de joventut' d'El Mesón i també d'Obiols com a veïna.

Fills predilectes de Sant Cugat
Rojo i Obiols s'afegeixen així a la llista de fills predilectes de la ciutat, una de les màximes distincions honorífiques que atorga Sant Cugat. Fins ara, ostenten aquest reconeixement:
Gabriel Ferrater (2018)
Rudolf Häsler (2018)
Joan Tortosa (2017)
Pere Grau (2015)
la Penya Regalèssia (2014)
Pilar Gefaell (2012)
Pep Blanes (2011)
Joan Fàbregas i Joan Llamas (2006)






Carmela Fortuny

Molt orgullosa de la unanimitat i el consens pel reconeixement que la ciutat fa a aquestes dues dones. És un retorn a allò que elles ens han ofert a nosaltres i una manera de començar a visibilitzar les dones de la nostra ciutat.

Montserrat Obiols

Està bé. Primer no m'agradava, però trobo que està bé que puguis dir que has fet alguna cosa, que no ha sigut endebades.

Pep Codó

La Carmen té importància per crear El Mesón. Va estar en el lloc adequat i en el moment oportú, perquè es van donar una sèrie de condicions. Sant Cugat estava creixent, també en el sentit cultural. Al seu entorn s'hi feien diverses activitats.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.