[Entrevista] Dr. Malvehy: 'Si acumulem cremades, podem acabar patint un càncer de pell'


  • Comparteix:

El doctor Malvehy, al Claustre / Foto: Cugat.cat

El doctor Malvehy, al Claustre / Foto: Cugat.cat

Protegir la pell va més enllà de les cremes solars. Aquest, entre d'altres missatges, és el que el coordinador del grup de càncer cutani de l'Institut Clínic, el doctor Josep Malvehy, vol fer arribar en el marc de la prevenció del càncer de pell. En una entrevista a Cugat Mèdia, el doctor ha recordat que 'la pell té memòria' i que acumular cremades pot acabar provocant un càncer de pell.

ESCOLTA-HO

Què hem de fer per prevenir el càncer de pell?
El que sabem del càncer de pell és que la primera causa que el produeix és la radiació ultraviolada. L'exposició a la radiació a la nostra pell comença des que som petits i és inevitable. Però l'exposició excessiva produeix al final uns canvis a la nostra pell, unes mutacions a les nostres cèl·lules i això és el que produeix el càncer de pell. Òbviament hi ha més causes, però aquesta és la principal.

Ara que arriba l'estiu, aquestes precaucions s'han de multiplicar?
Evidentment. És important perquè, de fet, la radiació ultraviolada és, en algunes de les fraccions, constant durant tot l'any. El que canvia és la radiació ultraviolada B, que és la que ens crema la pell.

És evident que a l'estiu tenim més consciència de tot plegat, ja que tothom recorda aquelles cremades a l'estiu quan érem petits i no tan petits. És l'època en la qual comencem a estar més exposats, anem a platja i ens agrada l'aire lliure. La roba és més lleugera, no ens protegeix igual de bé i per tant és una època de l'any especialment delicada. Durant l'hivern, aquesta radiació ultraviolada també pot ser molt intensa, i per tant també hem de protegir la nostra pell en aquestes èpoques.

La loció és la nostra gran aliada, per tant.
És cert, però no només això. La protecció a la radiació ultraviolada l'hem de fer de diferents maneres. Quan nosaltres parlem de les normes de protecció solar, comencem per dir que cal vigilar les hores en què s'està al sol. Els nens, per exemple, estan més hores que ningú exposats al sol, ja que tenen més vacances que els adults. Això vol dir que la protecció ha d'anar acompanyada de vigilar quantes hores estem a a la platja i portar roba adequada. Quan estem dins de l'aigua normalment només portem el banyador, però en el cas dels nens nosaltres insistim que potser hauríem d'acompanyar la seva protecció amb unes samarretes que protegeixin del sol molt millor que qualsevol altre producte.

Finalment, tenim les cremes solars. Ajuden a disminuir l'eritema solar, és a dir, aquella cremada de vermell o butllofes que a vegades tenim. Però tot ha d'anar junt. Un home que no té cabell ha de protegir-se el cap amb una protecció física com la gorra. La nostra protecció dels ulls també és important, ja que podem tenir problemes oculars per l'exposició al sol durant l'estiu. Són un conjunt de mesures on els filtres solars han d'anar acompanyats de les altres.

Si, malgrat tots aquests consells, ens cremem, què podem fer?
Aquesta és la pregunta que tenim cada dia. Hi ha danys crònics que no són tan evidents però que també fan mal i també poden produir càncer de pell. Però la cremada aguda habitualment la tractem d'una manera senzilla, que és aplicant cremes hidratants o algun antiinflamatori tòpic i esperar que allò es curi. Sabem que mai no es cura del tot aquesta cremada. Per tant, si anem acumulant cremades, al final podem acabar patint un càncer de pell o altres problemes.

La pell té memòria!
Exactament. Cada cremada d'aquestes que tenim des de petits acumulen dany a les nostres cèl·lules que no es veuen, sembla que no passi re, però 20 anys després fins i tot ens apareix aquell càncer de pell. Alerta amb aquestes cremades, tot l'any! A la primavera ja comencem a tenir les primeres cremades. Aquestes cremades que veiem importants a vegades són a la primavera, però també poden passar durant totes les èpoques de l'any.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.