La col·laboració ciutadana, clau en la prevenció d'incendis forestals

El període d'alt risc de focs arrenca aquest dissabte


  • Comparteix:

El 40% del terme municipal de Sant Cugat és zona forestal i, per protegir-lo d'eventuals incendis, la col·laboració ciutadana és clau. Entre aquest dissabte i el 15 de setembre té lloc el termini d'alt risc d'incendis i l'Ajuntament i l'EMD de Valldoreix han activat la campanya de prevenció. Les administracions apel·len al civisme al bosc i recorden que, en cas d'albirar un columna de fum, cal trucar al 112 com a primera acció. 'Preferim que la gent truqui al 112 i s'equivoqui perquè era una xemeneia abans que es produeixi un incendi', ha explicat el cap de Protecció Civil, Toni Royo.

Malgrat la pluja que ha caigut aquest dimarts, dia en què s'ha presentat la campanya, els Bombers demanen no abaixar la guàrdia. 'La campanya no serà fàcil', ha subratllat el cap del Parc de Bombers de Rubí-Sant Cugat, Ramon Viladrich, que ha avisat que els incendis s'estan 'desestacionalitzant' i que, per tant, els focs poden produir-se durant tot l'any. Tot plegat arran de l'augment de les temperatures produït pel canvi climàtic.

Quant a la situació del parc de bombers, Viladrich ha lamentat no disposar de més i millors vehicles i de més personal.

Acció municipal
Per prevenir els focs el consistori destina una dotació de 168.000 euros que serveix per al manteniment de les franges de protecció als nuclis urbans. Amb aquest import també s'ha garantit el bon estat de 65 hectàrees a zones com la Torre Negra, les Planes, Can Cortés, Mas Fortuny, Can Borrull i Sant Medir.

A més, s'han editat 3.000 fulletons per distribuir a les zones més properes als boscos per fer arribar consells d'autoprotecció a la ciutadania. Tot plegat, ha assenyalat l'alcaldessa, Carmela Fortuny, per estimular 'la responsabilitat' del veïnat'

En cas d'incendis, l'Ajuntament posa a disposició del cos de Bombers un camió cuba de 8.000 litres de la brigada i un de 10.000 dels serveis de neteja municipals. A més, enguany s'han incorporat a Protecció Civil quatre nous agents auxiliars que ajudaran quant a vigilància preventiva.

Més enllà de la indispensable col·laboració veïnal, la prevenció i el combat contra els incendis és possibles gràcies a la coordinació entre la Policia Local, Protecció Civil, ADF, Agents Rurals i grups d'autoprotecció com el de Sol i Aire.

Un 2018 plàcid
L'any passat a Sant Cugat es van cremar 0,15 hectàrees en cinc incendis que van afectar només zones de matolls i conreu. Així, es manté una tendència a la baixa després que el 2017 es comptessin 22 focs també a matolls i conreus que van cremar poc més de tres hectàrees.




Ramon Viladrich

Serà una campanya difícil perquè venim d'una sequera molt llarga, però hi ha previsions que tindrem un juny humit.

Carmela Fortuny

Demano que no abaixem la guàrdia.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.