25 anys de l'incendi de la Floresta i les Planes, el desastre ecològic més important a Sant Cugat

L'agost de 1994 es van cremar 135 hectàrees de massa forestal al Parc Natural de Collserola


  • Comparteix:

En l'extinció dels incendis hi van participar el parc de Bombers de Barcelona, tres camions d'altres parcs, dos hidroavions i quatre helicòpters / Foto: ADF Sant Cugat

En l'extinció dels incendis hi van participar el parc de Bombers de Barcelona, tres camions d'altres parcs, dos hidroavions i quatre helicòpters / Foto: ADF Sant Cugat

Fa 25 anys del desastre ecològic més important de la història de Sant Cugat. L'11 d'agost de 1994 un incendi va cremar 135 hectàrees de massa forestal al Parc Natural de Collserola, una tragèdia que va afectar als territoris de la Floresta i les Planes amb la crema de 70 vivendes i dos ferits. Els acusats de provocar l'incendi, dos responsables de Fecsa al Vallès Occidental, van ser absolts per l'Audiència de Barcelona perquè una part de la línia elèctrica no estava en bon estat de conservació.

Una tragèdia sense precedents
L'11 d'agost de 1994 les flames es van aixecar a bona part de Collserola. L'avanç dels incendis a la Floresta i les Planes va ser fulgurant i les flames van afectar, sobretot, el pi blanc. A la zona del bosc Gran, però, també es van cremar molts dels escassos roures i alzines de Collserola. Pel que fa a les pèrdues materials, el foc es va endur sis habitatges, un taller de ceràmica, un magatzem de material de construcció i un altre de begudes, i 12 vehicles.

La intervenció dels mitjans aeris va ser determinant en la ràpida extinció del foc per evitar un desastre major. L'incendi, a més, va coincidir amb dos focus, tots al voltant de Barcelona. Conjuntament, els tres focs van cremar la serralada Litoral des de Collserola fins a Alella. En l'extinció dels incendis hi van participar el parc de Bombers de Barcelona en la seva totalitat, tres camions d'altres parcs de Bombers, dos hidroavions i quatre helicòpters.

Absolució dels acusats
L'any 2006, l'Audiència de Barcelona va absoldre dos responsables de Fecsa al Vallès Occidental que van ser acusats de provocar l'incendi. Les acusacions mantenien que el foc havia començat en una part de la línia elèctrica que no estava en bon estat de conservació. El ministeri fiscal i els afectats van acusar el cap de manteniment de la línia elèctrica de l'incendi i el gerent de Fecsa a la zona del Vallès, i van demanar una pena d'un any de presó i indemnitzacions milionàries. El tribunal de l'Audiència de Barcelona va exculpar els dos homes perquè no s'havia pogut demostrar que la causa de l'incendi fos un curtcircuit a la línia elèctrica pel desgast del cablejat. La sentència també recollia la hipòtesi que el foc comencés per un cigarret llançat per un conductor que circulava per l'autopista de Manresa en direcció a Barcelona.

La prevenció d'incendis avui
Per no repetir un incendi com el de fa 20 anys, l'Ajuntament ha presentat una campanya de prevenció d'incendis anual amb la mirada posada a Collserola. Aquests treballs del consistori es complementen amb els que duen a terme el Consorci del Parc de Collserola i la Generalitat. A més, la campanya es completa amb els dispositius de vigilància: les torres de guaita del parc, Protecció Civil, Policia local i l'ADF, així com una dotació de Bombers especial que se situa a la carretera de la Rabassada, al Parc d'Estiu de Can Ribes.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.