Els Bombers, a punt per fer front a l'època amb més risc d'incendi forestal

La majoria de focs durant l'estiu són provocats per imprudències humanes


  • Comparteix:

Amb l'arribada de l'estiu i l'augment de les temperatures, els incendis forestals es converteixen en els principals enemics dels Bombers. Un any més i amb l'objectiu d'evitar els focs i conscienciar la ciutadania es posa en marxa la campanya de prevenció d'incendis. El Parc de Bombers de Rubí-Sant Cugat està a punt per fer front a l'època més complicada de l'any en les zones vegetals i boscoses. Entre la temporada d'hivern i la d'estiu, la rutina diària dels bombers del parc no varia gaire. Això sí, es prenen més mesures quan arriben els tres mesos de més calor. S'incorporen a la plantilla auxiliars forestals, s'implanten guàrdies complementàries durant el dia, i la preparació interna del cos de bombers consisteix en pràctiques centrades en l'incendi forestal, que acaben sent les actuacions més habituals.

El cap del Parc de Bombers Rubí-Sant Cugat, Ramon Viladrich, explica que els incendis es poden provocar 'per causes naturals, com poden ser llamps', o per causes alienes a l'home com 'xarxes elèctriques o treballs amb maquinària'. Aquestes causes 'provoquen incendis involuntaris'. Després, afegeix Viladrich, hi ha les causes relacionades amb les accions humanes i en què 'no es té en compte que allò que es fa pot provocar un incendi', per exemple, llençar les restes d'una barbacoa que no està apagada del tot. Aquestes últimes, les imprudències, són les causes més habituals en la provocació d'un foc.

A Sant Cugat, una de les zones amb risc d'incendi més elevat és el Parc de Collserola, el pulmó verd del municipi. A més d'acumular molta vegetació, el risc es torna superior en aquelles zones forestals habitades dins del mateix parc.

Malgrat que el risc d'incendi forestal sempre augmenta amb l'arribada de l'estiu i la pujada de temperatures, el canvi climàtic està provocant que el perill sigui permanent. Així ho ha assegurat Viladrich, que ha volgut remarcar que el 'tema d'estacionalitzar l'incendi forestal els tres mesos d'estius ha canviat', ja que el canvi climàtic ha provocat que hi hagi 'incendis de vegetació durant tot l'any'. Davant aquest canvi, el més important és l'actuació humana. Per això, la campanya comunicativa té l'objectiu de conscienciar la població sobre la importància de cuidar les zones forestals i, si mai es troben amb un incendi, avisar sempre al 112.




Ramon Viladrich

Hi ha causes naturals com poden ser llamps, hi ha causes que no tenen res a veure amb l'home, com poden ser xarxes elèctriques o treballs amb maquinària, que també provoquen incendis però són involuntaris. Després hi ha els intencionats o no intencionats, però que no tenen en compte que allò que estan fent pot provocar un incendi.

Ramon Viladrich

El tema d'estacionalitzar l'incendi forestal als tres mesos d'estius ha canviat. Ara tenim incendis forestals al desembre i al març. Ja no hem de parlar de campanya forestal tipus, perquè amb el canvi climàtic ens trobem que hi ha incendis de vegetació durant tot l'any.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.