Enric Agud: 'Pinta que serà un estiu llarg i variable, amb episodis de calor i tempestes'

El meteoròleg ha visitat aquesta setmana el magazín 'Sant Cugat a fons' de Ràdio Sant Cugat


  • Comparteix:

El meteoròleg Enric Agud mira al cel de Sant Cugat / Foto: Cugat Mèdia

El meteoròleg Enric Agud mira al cel de Sant Cugat / Foto: Cugat Mèdia

Aquest estiu ja ha deixat al país una primera onada de calor i un gran incendi, dues situacions pròpies d'aquesta estació de l'any. El meteoròleg Enric Agud, convidat al 'Sant Cugat a fons', ha avançat la previsió general per aquest estiu que diu serà 'llarg i variable amb dies de calor combinats amb tempestes'.

ESCOLTA-HO

Onada històrica

L'onada de calor de finals de juny, amb temperatures per sobre dels 40 graus a més de mig país, ha estat 'històrica', segons Agud, que apunta que a Sant Cugat els termòmetres van registrar una màxima de 41 graus. Preguntat per si aquest estiu es repetirà aquest fenomen, el meteoròleg explica que fa uns anys aquests episodis passaven cada 100 anys però 'ara amb l'escalfament global la freqüència s'ha multiplicat per 10'. Tanmateix 'no és probable que es torni a produir', diu Agud.

Una onada de calor té unes característiques concretes. Perquè es produeixi 's'han de registrar temperatures altes, que impliquin risc per a la salut de les persones, durant més de tres dies seguits. Si no és així, es tracta d'episodis o pics de calor forta' com preveu Enric Agud per a la pròxima setmana.

Afectació per les altes temperatures

La vegetació queda molt afectada per les altes temperatures malgrat els episodis de pluja que hi pot haver perquè si bé són ruixats intensos duren poc. Agud, fins i tot, ha apuntat que 'alguns arbres perden les seves fulles com a conseqüència de l'estrès hídric i com a mesura d'autoprotecció'. El meteoròleg ha posat en valor el creixement de la superfície forestal a Catalunya, que 'ha passat d'un 30-40% al 70%. Una altra cosa és la gestió que se'n fa'.

Com a conseqüència d'aquesta sequera, el risc d'incendis és elevat, tot i que depèn de les zones. 'Comarques com el Priorat on es treballa la terra, el risc és menor perquè existeixen tallafocs naturals' afirma Agud.

Una altra de les afectacions la trobem als embassaments d'aigua, que ara estàn al 77 per cent, una mica per sota dels nivells de l'any passat.

La verema, un any més, s'avançarà, assegura Enric Agud. 'Les altes temperatures nocturnes no deixen que la vinya descansi durant els mesos de juliol i agost i, en canvi, provoca una acceleració del procés natural que dispara el sucre del raïm', explica el meteoròleg.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.