15 anys d'un veí incòmode

El 4 d'agost del 2004 es va trobar el primer mosquit tigre de Catalunya en una casa del carrer del Montseny


  • Comparteix:

Fa 15 anys que l'Ajuntament rebia un avís provinent d'una casa del barri de Sant Domènec. Els veïns no podien sortir al jardí perquè se'ls menjaven els mosquits. La visita i les proves posteriors van servir per confirmar que el mosquit tigre, una espècie d'origen asiàtic amb una particular afició a reproduir-se en entorns urbans, ja era entre nosaltres. La casa ja no existeix, ara hi ha un bloc de pisos, però el mosquit havia arribat per quedar-se.

La detecció de fa 15 anys, encapçalada per la llavors tècnica de l'Ajuntament Raquel González, va ser només la confirmació d'una sospita, ja que tot apuntava que l'insecte, que ja estava implantat a altres punts d'Europa, arribaria tard o d'hora. Un pneumàtic o una altra mercaderia amb aigua estancada podria haver servit per transportar-ne alguns exemplars, que de seguida van arrelar a la ciutat i, de retruc, al país. Ara com ara, aquesta espècie invasora seguirà entre nosaltres, però les administracions i grups de recerca treballen per minimitzar-ne l'impacte.

La ciutadania, això sí, hi pot col·laborar, bé sigui amb projectes de ciència ciutadana com Mosquito Alert o, en una escala menor, tenint cura d'evitar qualsevol acumulació d'aigua estancada. El mosquit tigre, a diferència del comú, es reprodueix en tolls i bassals molt petits i no defuig la ciutat, per tant cal tenir especial cura amb testos, plats i racons per evitar-ne la propagació.




Raquel González

Un dels domicilis on hi havia més problemes era el d'un de nosaltres, al carrer Montseny. Vam entrar al jardí i vam veure que un cendrer petit tenia més de 400 larves d'alguna cosa i vam capturar dos exemplars de mosquit tigre, que no sabíem el que era.

Raquel González

Després vam descobrir que estaven esperant l'entrada a la Península Ibèrica. Ja hi havia mosquit a Itàlia, Sant Cugat tenia tots els números per ser el lloc d'entrada perquè és un creuament de carreteres i el mosquit viatja en cotxe. A més tenim el lloc ideal amb cases amb jardí i forats de pluja.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.