Dos anys d'agents cívics a Sant Cugat

En parelles, recorren les diferents zones del municipi per atendre i informar la ciutadania i comunicar incidències a la Policia Local


  • Comparteix:

Fa prop de dos anys que Sant Cugat compta amb els agents cívics. Es tracta d'una figura que es va implantar el 2017 per afavorir la convivència i el civisme a la ciutat. Des de la seva posada en marxa, Sant Cugat ha acollit quatre promocions d'agents i actualment compta amb vuit dones i dos homes que desenvolupen aquesta funció. En parelles, recorren les diferents zones del municipi per atendre i informar la ciutadania i comunicar incidències a la Policia Local ja que la seva és una tasca merament informativa.

'El diàleg i la comunicació són fonamentals', explica la Míriam García, que porta dos anys com a agent cívica al municipi. Descriu aquesta tasca com a 'molt gratificant', sobretot perquè pot ajudar a la ciutadania. 'És una feina molt maca', remarca. També ho opina la seva companya de patrullatge, l'Angela Ruíz. En el seu cas, porta sis mesos com a agent. 'Ser-ho ha estat una gran oportunitat, duia tres anys a l'atur i fer aquesta feina t'ajuda a reciclar-te i tornar al mercat laboral'. Ruíz explica que després de formar part d'un Pla d'Ocupació i de passar unes proves, els aspirants a agents cívics reben formació en àmbits com la resolució de conflictes, els primers auxilis i el medi ambient.

Fan tasques molt diverses. D'una banda, Ruíz detalla que a peu de carrer atenen dubtes i qüestions ciutadanes, així com possibles incidències que en alguns casos també comuniquen per walkie-talkie a la Policia, organisme del qual depenen. Una altra de les funcions que duen a terme és la vigilància i l'observació. Per això, a banda d'anar equipats amb dispositius de radiofreqüència, duen un telèfon mòbil amb el qual fotografien possibles incidències i les pengen a l'aplicació 'Els ulls del ciutadà'. Entre les principals incidències que atenen figuren mal estat de voreres, gent que passeja les mascotes sense lligar i bicicletes que circulen per zones de vianants o bé a més velocitat de la permesa.

Un servei amb resultats positius
'És l'Ajuntament al carrer', destaca la tinenta d'alcaldia d'Ocupació, Elena Vila, que valora positivament aquests prop de dos anys d'agents cívics a la ciutat. 'És una figura que ja existeix en altres municipis i que funciona molt bé', assegura la nova responsable d'Ocupació, que recorda que l'anterior govern va posar en marxa aquesta figura a proposta del PSC. Vila també valora la funció ocupacional que té el servei, que permet reincorporar al mercat laboral persones en situació d'atur a través d'un Pla d'Ocupació. 'La nostra intenció és que els agents cívics no siguin temporals, sinó que es professionalitzin i siguin una part més de la plantilla municipal', avança Vila.

Ampliació de la plantilla
Des de la regidoria de Seguretat Ciutadana, el seu responsable, Francesc Carol, també apunta que l'objectiu és ampliar la plantilla actual i incrementar el servei per exemple a noves franges com la nit o el cap de setmana, ja que fins ara els agents cívics generalment només patrullen al matí i a primera hora de la tarda. 'Actuen en els moments del dia amb més afluència', diu Carol, que explica que també s'està estudiant posar en marxa la figura d'un agent cívic nocturn basada en la figura del 'sereno'. Una altre dels objectius és que la presència dels agents també s'incrementi a altres zones de la ciutat com la Floresta o Les Planes, on reconeixen que la seva presència no és 'tan habitual'. El regidor explica que la intenció és que en un futur hi hagi uns agents cívics de barri, així com també uns agents cívics de benestar animal.








Míriam Garcia

És una tasca molt gratificant perquè treballes directament amb el ciutadà. Una de les funcions que més m'agrada és la de la protecció escolar.

Angela Ruíz

Segons la gravetat de la situació portem un walki-talki per avisar la Policia Local. Per exemple, si hi ha un cotxe en un gual, podem trucar-los perquè ens enviïn una grua.

Elena Vila

Els Agents Cívics adquireixen unes habilitats i una formació que després els permetrà inserir-se en el món laboral.

Francesc Carol

És una figura molt flexible que ens permetrà, sigui com a Agent Cívic o com a 'sereno', ampliar el concepte de civisme a la ciutat. Estem estudiant la possibilitat d'implantar una figura similar respecte el maltractament animal.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.