Ramon Escayola, l'arquitecte del Valldoreix modern

Impulsor de l'Entitat Local Menor i del sentiment veïnal i identitat valldoreixenca, va posar les bases del futur de la vila


  • Comparteix:

Ramon Escayola va ser el primer alcalde de l'Entitat Local Menor / Foto: Arxiu Valldaurex (Autor desconegut)

Ramon Escayola va ser el primer alcalde de l'Entitat Local Menor / Foto: Arxiu Valldaurex (Autor desconegut)

Ramon Escayola és un dels noms més importants de la història del Valldoreix modern. Personatge clau en la gènesi de l'actual EMD de Valldoreix i en la compilació d''Història de Valldoreix', el primer llibre que va recollir documents i registres de la vila, des de l'antic poble de Canals fins als anys 50, Escayola va dedicar la seva vida a impulsar la identitat i les institucions valldoreixenques i la vila li va tornar part d'aquesta feina, a més d'amb un carrer i un monument, amb un homenatge el 7 d'octubre passat, amb la presència de la seva família. L'historiador valldoreixenc Juanjo Cortés ha volgut dedicar-li la secció 'Històries de Valldoreix' d'aquest dimecres.

ESCOLTA-HO

'Ell va recuperar la voluntat que hi havia hagut de tenir una municipalitat, o almenys una certa autonomia, a Valldoreix', ha explicat Cortés, que ha afirmat que Escayola és 'l'home més important del segle XX' a la vila. No només des del punt de vista institucional, sinó també teòric. Juntament amb Roberto Gil, va treballar, des de la casa d'Escayola al passeig d'Ametller, el marc teòric sobre el qual se sustentava la singularitat del territori. Van regirar arxius i documents des de l'antic municipi de Canals i la parròquia de Valldoreix per plasmar-ho a 'Història de Valldoreix'. En resum, una publicació que establia 'què som i cap on hem d'anar', com ha explicat Cortés.

A partir d'aquí, la batalla per aconseguir la Carta d'Autonomia Local, que va obtenir l'any 1958 i per acostar el govern el màxim possible als ciutadans de Valldoreix. Ell va ser responsable, per exemple, de canviar el nom de l'Associació de Propietaris pel d'Associació de Propietaris i Veïns de Valldoreix, amb l'objectiu de cohesionar els habitants sota una sola entitat. I ho va aconseguir, perquè un 80% de la població va acabar signant a favor de tirar endavant la Carta d'Autonomia Local, que va acabar cristal·litzant en l'Entitat Local Menor, que més tard desembocaria en l'Entitat Municipal Descentralitzada actual. De fet, en va ser el primer alcalde, càrrec que no abandonaria fins a la seva mort, el 25 de novembre de l'any 1964, als 48 anys, a causa d'un càncer.


Juanjo Cortes

A Valldoreix hi havia dues comunitats, no enfrontades, però que vivia cadascú al seu món. La part dels estiuejants i dels veïns que hi vivien tot l'any. El que vol Escayola és aplegar a tota la societat i donar cabuda a tothom a l'associació.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.