Els santcugatencs paguen 20 euros més de mitjana per reciclar pitjor i generar més residus

És el tercer municipi que més paga per la gestió de residus de l'Àrea Metropolitana de Barcelona


Temes relacionats

Sant Cugat genera 424 quilos de residus per habitant el 2018 (16/jul/19)


  • Comparteix:

Cada habitatge de Sant Cugat paga 21 euros anuals més que la mitjana metropolitana / Foto: Guillem Babitsch

Cada habitatge de Sant Cugat paga 21 euros anuals més que la mitjana metropolitana / Foto: Guillem Babitsch

Sant Cugat paga 81,63 euros anuals per habitatge de Taxa Metropolitana de Tractament de Residus (TMTR), per sobre dels 60,76 euros de la mitjana de l'àrea metropolitana. El motiu és que és el tercer municipi que més residus genera, amb 421 quilos per habitant, i pitjor separa selectivament (47,7%). De fet, només sis municipis de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) compleixen l'objectiu de reciclar el 55% dels residus o més.

Els preus que paguen els ciutadans s'ajusten al cost real que té el tractament de residus al seu municipi, que depèn del nivell de recollida selectiva que s'hi fa i de la quantitat de residus produïts. Com menys residus i més recollida selectiva, més baixa és la TMTR. De fet, els municipis que ho fan millor paguen fins a tres vegades menys que els altres. Produir menys residus i tenir uns nivells de recollida selectiva més alts redueixen els costos del tractament i l'AMB transfereix a cada municipi l'estalvi obtingut.

A més, dins d'un mateix municipi hi ha tarifes diferenciades en funció del consum d'aigua i de la mida de la llar. Els usuaris domèstics també poden obtenir bonificacions per ús de la deixalleria; els establiments, per fer accions de prevenció i millora de la gestió de residus, i les famílies vulnerables, inscrites al registre d'ajuts a la pobresa energètica, tenen una bonificació del 100% de la TMTR.

Pel que fa a la recollida selectiva, Sant Cugat està per sobre de la mitjana metropolitana, vallesana i catalana. La fracció orgànica i el contenidor groc són els que presenten més impureses, amb un 14% i, per tant, les que tenen més marge de millora. Al contenidor blau es troba un 6% de residus que no són paper i cartró i al verd un 2% que no és vidre.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.