Els Premis Ramon Barnils guardonen una investigació sobre ocupació il·legal de pisos

Els dos premis són investigacions periodístiques que demostren 'la deixadesa institucional'


  • Comparteix:

Imatge del guanyador / Foto: Cugat Mèdia

Imatge del guanyador / Foto: Cugat Mèdia

Els Premis Ramon Barnils de Periodisme d'Investigació 2019 han reconegut una investigació sobre l'acció de grups organitzats que rebenten les portes de pisos buits de Barcelona per ocupar-los i vendre'n les claus a persones en situació de necessitat. L'autor és el periodista Andreu Merino, del mitjà 'Nació Digital', que ha guanyat en la categoria d'obra publicada a mitjans d'àmbit nacional per un treball relacionat amb l'emergència habitacional a la ciutat. Els guardons també han reconegut el reportatge 'Boscos, la gestió pendent' de Jaume Barrull, del diari 'Segre', una obra que s'endinsa en les causes socials, polítiques, econòmiques i culturals que hi ha al darrere de l'incendi que l'estiu passat va arrasar les comarques de la Ribera d'Ebre, el Segrià i les Garrigues. Ambdós premis estan dotats amb 1.500 euros. És el cinquè any consecutiu que el Grup de Periodistes Ramon Barnils lliura aquests reconeixements, dels quals Cugat Mèdia és col·laborador i ha format part del jurat del certamen.

Els Premis s'han entregat aquest dimecres en una gala al Born CCM. En aquest marc, el president del Grup Ramon Barnils, Ferran Casas, ha assegurat que els treballs de Merino i Burrull retraten dues realitats que demostren una 'deixadesa institucional' que cal assenyalar. 'Deixadesa permetent el negoci de la misèria de la venda il·legal de claus de pisos ocupats, que sembla que no és prou important per les administracions, mentre hi ha milers de famílies al nostre país en emergència habitacional', ha explicat Casas sobre la investigació de 'Nació Digital'.

Pel que fa al treball del mitjà lleidatà, 'contemplant com una part del territori perd població i oportunitats i només es converteix en notícia quan passa alguna desgràcia com els focs d'aquest estiu', ha apuntat Casas, qui ha reivindicat el periodisme d'investigació.

Una visió compartida pels dos premiats d'enguany, que han agraït als organitzadors aquests guardons que reconeixen el periodisme d'investigació.

El president del Grup Barnils també ha fet referència a les agressions que estan patint periodistes, però també altres col·lectius. 'Ens preocupa que des d'alguns mitjans es blanquegin, o directament amplifiquin, els discursos de l'odi (ja sigui per qüestions polítiques, de raça o gènere) sense ser rebatuts immediatament', ha dit Casas.






Ferran Casas

El nostre objectiu és posar en valor el periodisme d'investigació. Per part nostra, donarem suport a aquest tipus de periodisme.

Andreu Merino

Molt content, també pel tema que és, l'habitatge. Agrair al Grup de Periodistes Ramon Barnils que monti aquest premi.

Jaume Barrull

Quan pensem en periodisme d'investigació pensem en un periodista destapant grans corrupteles. Al final el que es valora és posar el focus en temes que demanen una mirada més llarga.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.