El Nadal d'abans a Valldoreix

Turisme de missa del Gall, una cavalcada el dia 6 al matí i un pessebre vivent ambiciós però breu han configurat les festes a la vila a l'últim segle


  • Comparteix:

Antiga postal del Pessebre Vivent de Valldoreix. Editada per l’Associació de Propietaris i Veïns de Valldoreix / Foto: Autor desconegut. Col·lecció Juanjo Cortés

Antiga postal del Pessebre Vivent de Valldoreix. Editada per l’Associació de Propietaris i Veïns de Valldoreix / Foto: Autor desconegut. Col·lecció Juanjo Cortés

Els primers registres del Nadal a Valldoreix són curiosos, provenen de centres excursionistes de Barcelona que volien una missa del Gall en plena naturalesa farà ara uns cent anys. Autobusos de l'època traslladaven els seus membres fins a les parròquies de Sant Cebrià i de la que en depenia, Santa Maria de Campanyà, al costat de la carretera de Rubí, per viure una missa més aventurera, 'més feréstega', com ha explicat l'historiador Juanjo Cortés al 'Sant Cugat a fons'. La secció ha tingut espai per més curiositats de les festes valldoreixenques, que enguany repeteix l'estructura dels últims anys i hi afegeix, a més, cinema infantil nadalenc.

ESCOLTA-HO

Una història plena d'anècdotes al voltant d'aquestes dues setmanes màgiques, impulsades per la il·lusió popular primer i després per l'EMD, que en va recollir el testimoni. Per exemple, la cavalcada el dia 6 de gener. Els Reis a la vila no hi arribaven com a la resta del món, ells es passejaven pels carrers de Valldoreix el matí del dia 6, després de repartir els regals, a plena llum del dia. Cortés ha explicat que no queda clar per què es feia, però amb el temps la tradició es va homogeneïtzar i ara Ses Majestats fan la seva visita la Nit de Reis.

Un altre projecte ambiciós però breu va ser el pessebre vivent, que a finals dels 60 va néixer, créixer i morir. Una iniciativa que, impulsada per l'Associació de Veïns i Propietaris, va créixer tant que va acabar sent massa costós. Juanjo Cortés també ha reconegut la figura de Rosa Marie Marquès, peça clau en l'arrencada d'iniciatives com la xocolatada la Nit de Reis, que ella mateixa feia i pagava, i també les cavalcades solidàries a residències i centres sanitaris.

Cinema familiar, la principal novetat d'enguany
'Coco' i 'Els Increïbles 2' són la principal novetat del programa d'actes de Nadal a Valldoreix enguany, a càrrec de l'entitat i l'EMD. Les projeccions es podran veure a la Nau de Cultura, 'Coco' el dia 21 a les onze del matí i 'Els Increïbles 2' el 23 a la mateixa hora. El Quinto de Nadal també serà present a la programació valldoreixenca, amb una nit aquest dissabte i divendres vinent a l'escola Ferran i Clua.

A la programació també hi haurà espai per la música amb dos concerts. El primer, a l'Església Protestant amb els conjunts instrumentals de l'Escola de Música de Valldoreix el dia 20 a les sis de la tarda. La segona, una hora i mitja després a la Nau de Cultura a càrrec del violoncelista Peter Thiermann i la pianista Seon-hee Myong. El dissabte 28 la Coral Esclat de Germanor del Casal d'Avis de Valldoreix actuarà a les cinc de la tarda a la parròquia de Sant Cebrià al Concert de Nadal.

Ja de cara a Reis seguiran les activitats nadalenques amb la recollida de cartes a l'Associació de Propietaris i Veïns de Valldoreix. La cavalcada posarà el punt final a les activitats amb el programa habitual, culminat amb la xocolatada i sopa de miso a càrrec del restaurant Momotaro.


Juanjo Cortés

El que es van convertir era en una mena de pol d'atracció d'excursionistes. S'organitzaven misses del Gall en les quals hi participaven gent de fora i fins i tot venien autobusos.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.