Compte enrere perquè el Gall de Carnaval governi Sant Cugat durant set dies de disbauxa

El primer Concurs d'Aparadors i el Mardi Gras són algunes novetats de la gresca d'enguany


  • Comparteix:

La gresca arrencarà amb la presa de poder del Gall de Carnaval / Foto: Localpres

La gresca arrencarà amb la presa de poder del Gall de Carnaval / Foto: Localpres

Sant Cugat ja es prepara per als set dies de disbauxa que arriben amb el Carnaval. El Gall de Carnaval del Monestir baixarà, un any més, fins a la plaça de la Vila per prendre possessió del poder i donar el tret de sortida a la festa. La comissió organitzadora ja ha enllestit el programa de les activitats que ompliran la ciutat de gresca, disfresses i balls entre el 20 i el 26 de febrer. Enguany, tornen algunes de les ja tradicionals propostes com el Ball de Gitanes i la Rua de Comparses però, a més, el programa ofereix algunes novetats com el primer Concurs d'Aparadors i el Mardi Gras.

La Comissió de Carnaval i del Gall organitza una setmana de festa de Carnaval que vol ser accessible a tots els públics. El membre de l'entitat organitzadora, Xavi Manyoses, explica que el que busquen és que petits i grans puguin sortir a buscar el 'tarannà transgressor i canviar els rols del que és habitual'. Així, les propostes permeten que 'tothom visqui en la seva pròpia carn el gran plaer' de tenir una setmana de disbauxa en què regna el Rei Carnestoltes, el Gall.

Del 17 al 26 de febrer
El primer Concurs d'Aparadors del Carnaval de Sant Cugat que té l'objectiu d'implicar i promoure el comerç local a les activitats de la ciutat és una de les novetats del programa d'enguany. Paral·lelament es durà a terme el Carnaval Gastronòmic, una activitat que s'incorpora al programa uns anys enrere i que proposa que l'hostaleria i la restauració del municipi s'uneixin a la festa oferint als clients algun producte inspirat en el Carnaval. Totes dues cites s'allarguen des del 17 fins al 26 de febrer.

Com explica Manyoses, haver incorporat el Concurs d'Aparadors al programa busca que 'diversos sectors de la ciutat' puguin implicar-se amb el Carnaval 'des del seu punt'. La idea de la Comissió de Carnaval i del Gall és que 'la ciutat sencera visqui aquesta festa' i, per això, es fan propostes per a sectors que no acostumen a participar 'd'una manera més directa'.

Dijous 20
La festa de Carnaval 2020 arrencarà dijous vinent, Dijous Gras, a un quart de vuit de la tarda amb la inauguració i el Ball dels Estirats. A dos quarts i cinc comença la Crida del Gall i la seva baixada fins a la plaça de la Vila per prendre el poder de Sant Cugat durant els set dies de gresca. Després del pregó de Carnaval, el Dijous Gras acaba amb botifarra d'ou i cava per a tots els assistents.

Divendres 21
El Cercatasques, un indispensable per als joves del Carnaval a Sant Cugat, serà el protagonista de les activitats de divendres. L'acte arrencarà a les vuit de la tarda a la plaça de Pep Ventura i, amb l'acompanyament de la Banda Patilla, arribaran a la carpa del Parc de Ramon Barnils. Allà, la gresca s'allargarà fins ben entrada la matinada amb balls i karaoke. Les entrades es poden comprar anticipades o a taquilla.

Tot i que el programa del Carnaval a la ciutat ofereix activitats per a tots els públics, Manyoses ha remarcat que també volen que algunes propostes se les puguin 'fer pròpies determinats col·lectius' de Sant Cugat i és el cas del Cercatasques, ja que 'aconsegueix implicar' moltes joves a disfressar-se i gaudir de la gresca.

Dissabte 22
El dissabte serà el dia gran del Carnaval i començarà al matí amb el multitudinari Ball de Gitanes, que enguany assoleix xifra rècord amb més de 400 balladors, a la plaça d'Octavià. El Ball de Gitanes és una activitat que ja se celebrava a Sant Cugat 150 anys enrere, en aquest sentit, Manyoses ha destacat el gran èxit de participants a l'edició d'enguany perquè permet 'recuperar tradicions i mantenir-les vives'.

A la tarda arribarà la Rua de Comparses, una cercavila que s'organitza en categoria infantil i familiar i d'adults. Junts desfilaran pels carrers de la ciutat, des de la plaça d'en Coll fins a la d'Octavià, on es farà l'entrega de premis. La categoria infantil i familiar farà el lluïment de cada comparsa a peu pla mentre que la d'adults, com és habitual, oferirà tres minuts d'exhibició dalt l'escenari.

La Rua de Comparses presenta enguany un canvi important. Com ha explicat el membre de la comissió organitzadora, s'han unit les dues comparses per fer 'una gran i única rua'. Aquesta decisió arriba després que la participació a les comparses sigui cada vegada més alta.

Diumenge 23
Les activitats de diumenge estaran adreçades al públic infantil i familiar. A partir de les onze del matí, les Gitanetes i Giovanetes baixaran des de la plaça de Sant Pere fins a la d'Octavià on tindrà lloc un pregonet de Carnaval i, posteriorment, el seu ball.

Dilluns 24
Més activitats el dilluns. La Comissió de Carnaval i del Gall anima els santcugatencs i santcugatenques a sortir a sopar pels bars de la ciutat disfressats.

Dimarts 25
Una altra novetat del programa d'aquest any és el Mardi Gras, el nom del Carnaval que se celebra a alguns estats dels Estats Units i semblant al Dijous Gras català, i que arriba a Sant Cugat el dimarts amb una cercavila a partir de les set de la tarda. Sotasons organitza aquest acte que comptarà amb l'acompanyament musical de la 'brass band' Bandacetamol durant un recorregut per diversos establiments gastronòmics entre la plaça dels Quatre Cantons i la plaça Augusta.

La incorporació de noves activitats, explica Manyoses, permet 'completar la programació' durant tota la setmana i, així, no oblidar el Rei Carnestoltes fins al Dimecres de Cendra.

Dimecres 26
La festa acabarà el Dimecres de Cendra amb el retorn del poder a l'alcaldessa i la processó de l'enterrament del Gall fins a la Llotgeta del Monestir. Posteriorment s'oferirà sardinada enllaunada i un concert coral.


Xavi Manyoses

Durant una setmana que puguin anar a buscar el tarannà transegressor i de canviar-se els rols del que és habitual. Fem una proposta que pugui incloure a tothom i que visquin en la seva pròpia carn el gran plaer de tenir una setmana de disbauxa en què regna el nostre Rei Carnestoltes, el Gall.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.