Sant Cugat i Rubí recorden les víctimes afusellades al Pi Bessó durant la Guerra Civil

Els dos ajuntaments han restituït la placa en homenatge a les víctimes assassinades al quilòmetre 7,9 de la Rabassada


  • Comparteix:

Acte conjunt dels ajuntaments de Rubí i de Sant Cugat per restituir la placa del Pi Bessó, que homenatja les persones afusellades durant la Guerra Civil espanyola al quilòmetre 7,9 de la carretera de la Rabassada. L'objectiu: dignificar un espai simbòlic que va patir la tala del pi bessó original, fa més de 10 anys, i el trencament de la primera placa el 2015 amb un accident de trànsit.

El 2009 la Generalitat va talar l'històric i centenari Pi Bessó per error, en uns treballs de manteniment. Un any després i per iniciativa dels membres del Club Muntanyenc de Sant Cugat Jordi Roca i Josep Castellví es va replantar el pi i, a més s'hi va col·locar un monòlit amb una placa commemorativa en homenatge a les víctimes, amb especial menció a veïns rubinencs i santcugatencs.

De fet, l'alcaldessa de Sant Cugat, Mireia Ingla, i la de Rubí, Ana María Martínez, han presidit l'acte de restitució de la placa, que el 2015 es va trencar amb un accident de trànsit. Un acte conjunt entre dos equips de govern que des d'aquest mandat tenen una regidoria específica de Memòria Històrica. Tant Ingla com Martínez han destacat la importància de recordar amb símbols com aquests moments històrics que no s'haurien de repetir. També ha recordat les víctimes rubinenques, en especial la figura del rector de Rubí de l'època, el doctor Josep Guardiet l'actual rector de la ciutat veïna, mossèn Joaquim Meseguer.

Es calcula que en aquest punt de la carretera de la Rabassada van ser afusellades per motius ideològics una trentena de veïns i veïnes de Sant Cugat i de Rubí durant la Guerra Civil, fa més de 80 anys.






Mireia Ingla

La necessitat de fer-ho conjuntament amb l'Ajuntament de Rubí. Malauradament compartim santcugatencs i rubinencs que van ser assassinats aquí per la guerra i el fet de compartir-ho era una manera de dimensionar més aquest acte.

Ana María Martínez

Per nosaltres és un acte que pretén reparar l'atrocitat i les conseqüències d'una etapa tràgica i obscura de la nostra història compartida amb el municipi veí de Sant Cugat. És satisfactori que per fi haguem pogut fer aquesta reparació.

Joaquim Meseguer

El fet d'haver vingut ha estat molt important, perquè no volíem que després d'aquests accidents que ens havien deixat sense la presència del monòlit i quedés com una memòria que es va esborrant.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.