David Fernández: 'Vivim en règims plutocràtics; mana qui més té'

Oxfam Intermon ha presentat a Sant Cugat el seu informe anual, que posa el focus en les desigualtats


  • Comparteix:

David Fernández amb Cristina Rovira a l'Ateneu Santcugatenc / Foto: Cugat Mèdia

David Fernández amb Cristina Rovira a l'Ateneu Santcugatenc / Foto: Cugat Mèdia

Oxfam Intermon avisa que les desigualtats, que són una realitat arreu del món, són 'injustes i evitables'. L'entitat, que fa 20 anys que va aterrar a Sant Cugat, ha presentat aquest dimarts el seu informe anual, que posa el focus enguany en les cures. Ha estat amb un acte a l'Ateneu Santcugatenc que ha comptat amb la participació de l'exdiputat de la CUP David Fernández, que veu en el sistema econòmic un factor clau que perpetua aquesta realitat: 'Vivim en una democràcia formal, perquè en realitat vivim en règims plutocràtics; mana qui més té, mana el poder dels diners'.

Fernández ha posat el focus sobre Catalunya. Assegura que actualment al territori hi ha 'tres països diferents', ja que la població està dividida en tres. Assegura que un 45% dels catalans viu sota patrons d'integració, un 35% en règim ininterromput de precarietat i, la resta, en situació d'exclusió social. L'exdiputat adverteix que la situació pot polaritzar-se encara més i lamenta que les desigualtats estan 'planificades'.

Ara bé, per revertir la situació, creu que la població té un paper cabdal. Si no s'actua, assegura, és 'per por, ignorància o interessos'. Fernández ho ha exemplificat amb l'argument de les administracions que diuen que no es pot intervenir en el mercat immobiliari: 'Que la política no tingui poder és una decisió política'.

La sala d'actes de l'Ateneu s'ha quedat petita / Foto: Cugat Mèdia
La sala d'actes de l'Ateneu s'ha quedat petita / Foto: Cugat Mèdia


La presentació d'Oxfam Intermon ha omplert la sala d'actes de l'Ateneu. La membre de l'entitat Cristina Rovira ha desgranat l'informe, que posa el focus en les persones dedicades a les cures. 'Sustenten l'economia', defensa. I ho argumenta amb dades: 'Els 22 homes més rics del planeta tenen més diners que totes les dones d'Àfrica'. I és que el treball domèstic té rostre femení, ja que dels 67 milions de persones que arreu del món realitzen aquestes tasques, el 80% són dones. Segons l'entitat, cada dia es generen 2.500 milions d'hores de feina domèstica per part de les dones. Si això es pagués amb el salari mínim, això suposaria una despesa de més de 10 bilions d'euros.

A l'inici de la presentació, el coordinador de la secció local d'Oxfam Intermon, Eduard Unzeta, ha recordat les desigualtats presents arreu del món, a l'Estat, a Catalunya i també a Sant Cugat, una de les ciutats més riques del país. En aquest sentit, ha recordat els resultats de la darrera onada de l'Observatori Sociològic, que posa de manifest que un de cada tres santcugatencs té dificultats per arribar a finals de més.


David Fernández

Vivim en democràcies formals. En realitat vivim en un règim plutocràtic, mana qui més té, mana el poder dels diners.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.