T'expliquem la llegenda de Sant Medir

Sant Cugat celebra aquest dimarts l'aplec de Sant Medir


  • Comparteix:

Mosaïc de l'interior de l'ermita, on Medir es troba amb Sever / Foto: CC - Till F. Teenck

Mosaïc de l'interior de l'ermita, on Medir es troba amb Sever / Foto: CC - Till F. Teenck

Sant Cugat celebra cada 3 de març l'aplec de Sant Medir. Es tracta d'una efemèride que homenatja Sant Medir, un pagès que segons la llegenda habitava a la serra de Collserola, en particular a la vall de Gausac, a l'esplanada on actualment hi ha l'ermita de Sant Medir.

Diu la llegenda que l'any 303, enmig de la persecució dels cristians sota ordres de l'emperador Dioclecià, el bisbe Sever de Barcelona fugia de la ciutat. I vet aquí que quan passava per Sant Cugat topà amb el pagès Medir, que estava sembrant faves.

El bisbe li va explicar el motiu pel qual s'amagava i, decidit a morir abans que renunciar a la fe cristiana, li va demanar que digués la veritat si algú preguntava per ell. Un cop va marxar, les faves van començar a créixer de manera miraculosa.

Poc després, els perseguidors van trobar-se amb el pagès Medir, que els va explicar la veritat: Sever havia passat per allà feia una estona mentre ell sembrava faves. Els homes es van pensar que se'n mofava i que protegia el bisbe. Per això, van capturar tant a Medir com a Sever, els van empresonar i martiritzar fins que van morir.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.