Coronavirus, el contagi de la por

Les emocions col·lectives, les notícies falses i l'anticipació en negatiu contribueixen a expandir els temors sobre el Covid-19


  • Comparteix:

Les mascaretes s'han arribat a esgotar en algunes farmàcies / Foto: ACN

Les mascaretes s'han arribat a esgotar en algunes farmàcies / Foto: ACN

El coronavirus ha infectat de moment a Catalunya 14 persones. El germen, aparegut per primera vegada a la ciutat xinesa de Wuhan, ha portat però un altre tipus de contagi, el de la por. Les notícies falses i la part més emocional del cervell han contribuït a crear una sensació de perill que no es correspon amb els riscos associats a aquest virus, que té una taxa de mortalitat inferior al d'una grip convencional. La psicòloga Cristina Ruiz ha explicat aquest dilluns al 'Sant Cugat a fons' els mecanismes que transmeten la por, una emoció que és beneficiosa per als humans, però que cal confrontar sempre amb la raó.

ESCOLTA-HO

Ruiz ha explicat que la por és un 'mecanisme de defensa i de protecció', tot i que a vegades es poden produir reaccions 'massa exagerades'. El contagi pot ser social o cultural, per exemple, i sovint temem situacions o sensacions a partir de les experiències del nostre entorn i l'herència cultural. En el cas del coronavirus, la ràpida propagació de les notícies, especialment negatives, ha contribuït a l'expansió de la por amb episodis com l'esgotament de mascaretes i, fins i tot, episodis de xenofòbia.

'Les notícies negatives es transmeten abans que les positives', ha explicat Ruiz, que remarca que l'emoció col·lectiva pot portar als individus a témer situacions que fins llavors no havien generat cap emoció negativa. Per això, demana valorar 'la situació real', a més d'escoltar els experts i no anticipar negativament qualsevol situació. També reclama no 'compartir informació sense contrastar' i, sobretot, no canviar les rutines habituals si no és estrictament necessari, ja que contribueixen a amplificar aquesta sensació.


Cristina Ruiz

Una manera de contagiar la por avui en dia és a través de les notícies i els missatges. Notícies que poden ser falses. Una notícia negativa, com que li genera por, tendeix més a compartir-se que una notícia positiva.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.