Baixen els robatoris a domicilis, augmenten les detencions

Els robatoris amb força a domicilis a Sant Cugat s'han reduït més d'un 30% en un any


  • Comparteix:

Sant Cugat ha deixat de ser una de les ciutats amb més robatoris amb força a domicilis de Catalunya. Només en el darrer any, s'han reduït un 31,63% aquests fets delictius. Per segon any consecutiu es registra un descens, amb un total de 454 robatoris amb força a domicilis, i, per primera vegada, ho fa a tots els barris del municipi. Des dels Mossos d'Esquadra s'atribueix aquesta tendència a l'increment de la presència policial i de recursos, a una major coordinació amb la Policia Local i a la col·laboració ciutadana. Una estratègia engegada fa gairebé dos anys que també ha permès augmentar les detencions un 37% durant el 2019, amb 52 persones detingudes, 19 de les quals van ingressar a presó.

Sant Cugat, ciutat segura
Les dades en matèria de robatoris amb força a domicilis estan en sintonia amb la resta de fets delictius a la ciutat. A Sant Cugat, els delictes s'han reduït prop del 3% durant el 2019, mentre que les detencions han augmentat gairebé un 20%. Així, la ràtio de criminalitat se situa en 52,80 delictes per cada 1.000 habitants, per sota de la mitjana de la regió policial (56,80) i de Catalunya (77,20).

Així, durant el 2019, es van registrar 4.814 fets delictius, principalment contra el patrimoni, que representa un 86% del total. Els delictes contra les persones són 'residuals' a Sant Cugat amb el 8%, com han destacat tant el cap de la comissaria dels Mossos d'Esquadra de Sant Cugat, Manel Rodríguez, com l'alcaldessa, Mireia Ingla. Tots dos han posat en valor la reducció de la criminalitat i han defensat que el municipi 'és una ciutat segura'.

Manel Rodríguez, Mireia Ingla i Francesc Carol / Foto: Cugat Mèdia
Manel Rodríguez, Mireia Ingla i Francesc Carol / Foto: Cugat Mèdia


Delictes contra el patrimoni
El descens en el nombre de delictes és especialment significatiu en el cas dels robatoris amb força a domicilis, amb més d'un 30% (664 al 2018 i 454 al 2019). Tot i que al conjunt del país s'ha experimentat també una reducció, Sant Cugat és la comissaria de la regió policial on la disminució és més important. Així, el municipi consolida la tendència a la baixa, després de més d'una dècada a l'alça.

A més, dels 454 robatoris amb força a domicilis registrats durant el 2019, cap ha estat amb violència o intimidació. Segons les primeres xifres del 2020, es manté la reducció, tot i que sí s'ha produït un cas amb violència i intimidació. En aquest sentit, els Mossos d'Esquadra han assegurat que mantindran els operatius necessaris per continuar reduint els robatoris, especialment durant l'últim trimestre de l'any, quan es registra un repunt motivat per l'augment de les hores nocturnes.

De fet, aquests operatius especials han permès també incrementar un 36,84% les detencions, passant de les 38 del 2018 a les 52 del 2019. Els bons resultats, diuen des de Mossos, s'estenen per primera vegada a tots els barris, especialment a la Floresta (-38%) i a Valldoreix (-38%), dos dels punts que havien registrat increments importats. En el cas de les Planes, la reducció arriba al 83%, al centre al 27% i a Mira-sol al 26%.

Delictes contra les persones
En el seu conjunt, els delictes contra les persones també es redueixen a Sant Cugat. En concret un 4,75%. Tot i així, s'ha registrat un increment de gairebé el 28% en delictes contra la llibertat sexual. Durant el 2019 s'han denunciat 11 agressions sexuals i 12 abusos sexuals. Entre aquests, hi ha els dos casos ocorreguts a una zona d'oci el gener de 2019. Dels 23 casos, s'han resolt 17 i s'han efectuat vuit detencions.

Des dels Mossos i l'Ajuntament s'assegura que s'han reforçat els operatius policials en zones d'oci i s'han establert protocols, especialment coincidint amb celebracions del municipi. To i així, els Mossos alerten que bona part d'aquest tipus de delictes es produeixen en l'entorn de la parella, fet pel qual és més complicat poder actuar-hi.

A Sant Cugat, els casos de violència de gènere i domèstica han augmentat lleugerament, prop d'un 4%. En xifres totals, dels 112 fets delictius denunciats, 72 han estat per violència de gènere i 40 per violència domèstica.

Delictes que augmenten a Sant Cugat
A més d'alguns tipus de delictes contra les persones, també s'ha registrat durant l'any passat un augment en els robatoris amb força a empreses (+9%), en els furts (+3,7%) i en els robatoris amb força a interior de vehicle (+14%)

Amb tot plegat, però, des dels Mossos d'Esquadra i l'Ajuntament es considera que Sant Cugat gaudeix d'un 'bon estat de salut en matèria de seguretat', en part, gràcies a la col·laboració ciutadana. Durant el 2019, el cos de seguretat ha rebut més d'un miler de trucades, fet que ha afavorit les detencions i les identificacions.




Manel Rodríguez

Reduim el nombre de delictes un 3% per segon any consecutiu. L'activitat policial creix a Sant Cugat un 19%. Malgrat que hi ha menys delictes hi ha més detinguts. La ràtio de Sant Cugat és inferior a la de Metro Nord i a la de Catalunya.

Mireia Ingla

És molt important recordar que els delictes contra les persones a Sant Cugat són residuals. Sobre els robatoris, que no hi hagi violència és molt important.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.