Consells per sobreviure al confinament

El Col·legi de Psicòlegs recomana mantenir els hàbits el màxim possible tot i no poder sortir de casa


  • Comparteix:

Les autoritats conminen a fer els mínims desplaçaments possibles / Foto: Cugat Mèdia

Les autoritats conminen a fer els mínims desplaçaments possibles / Foto: Cugat Mèdia

El confinament pot produir soledat, incertesa, ira, tristor, avorriment, angoixa i fins i tot estrès. El país s'enfronta a dues setmanes de restriccions de moviment i el Col·legi de Psicòlegs fa una crida a encarar-les amb prou eines com per a no prendre mal. La primera premissa, no sobreinformar-se, la segona, mantenir el màxim possible una rutina estable. Ho ha explicat al 'Sant Cugat a fons' el vicesecretari del col·legi, Roger Ballescà, que també ha remarcat la importància de gestionar els conflictes que sorgiran de tants dies de convivència en un mateix espai.

ESCOLTA-HO

Ballescà ha explicat que el col·legi ha editat una guia per enfrontar des d'un punt de vista psicològic, aquestes dues setmanes, o potser alguna més, de tancament a casa. La guia ofereix set grups de consells bàsics per mantenir la calma i l'optimisme i treure'n, fins i tot, aspectes positius.

1. Informar-se correctament
Implica tant escollir fonts correctes com evitar la sobreinformació que ens pugui generar una alarma indesitjada. Ballescà ha recomanat informar-se només dues vegades al dia i estar atent també a la veracitat dels continguts que ens arriben per xarxes socials. La guia també assenyala que cal evitar actituds catastrofistes o culpabilitzadores en cas de contagi.

2. Informar bé els altres
Cal evitar escampar rumors i informacions falses i comunicar de manera ràpida qualsevol contagi. Això permetrà prendre mesures ràpides i eficients per evitar la propagació del virus entre els més propers. També es recomana informar els més petits de què és la malaltia i quina mena de mesures i restriccions implica la lluita contra ella. La guia inclou consells per persones que tenen malalts a càrrec o gent gran.

3. Organitzar-se a casa
Cal establir correctament com serà la dinàmica de casa durant el confinament. Des de les feines de casa, qui i quan anirà a comprar i quina mena de precaucions es prendran. Ballescà adverteix que cal saber gestionar els conflictes, 'perquè n'hi haurà'. Assenyala que cal establir espais diferenciats per cadascú i resoldre els conflictes quan els membres de la família estiguin predisposats a parlar, no en calent. La guia anima també a gaudir del temps amb els nens i a fer activitats amb ells 'més enllà del mòbil i la tauleta electrònica'.

4. Estar connectat als teus
La tecnologia actual permet mantenir contacte amb familiars i amics i Ballescà anima a mantenir la socialització amb la màxima intensitat possible. Això ens permet lluitar contra l'aïllament i acostar-nos a la normalitat.

5. Cuidar-se i protegir-se
La guia anima a seguir les recomanacions sanitàries però també adverteix davant de l'excés de zel, ja que això pot generar una major sensació d'alarma. Per estar millor, també recomana mantenir una rutina molt semblant a la diària, encara que es treballi des de casa. Això vol dir dutxar-se, afaitar-se (si es fa habitualment, és clar), vestir-se com si s'anés a la feina i establir un horari clar d'activitats. Una altra possibilitat per mantenir-se actius és apuntar-se a algun projecte comunitari per compartir idees amb altres persones.

6. Distreure's i relaxar-se
Cal acceptar que la situació no és a les nostres mans i que ens supera. Per tant, és bona idea posar les coses en perspectiva i buscar entreteniments en línia com ara concerts, sèries i pel·lícules. El col·legi també senyala l'humor com una bona manera de treure ferro a la situació.

7. Treure'n la part positiva
La situació és complicada, però també pot ser un bon moment per replantejar-nos algunes coses. Des de pensar cap on volem anar a llarg termini, aprendre tasques noves per fer a casa, cuinar i crear, però també per valorar l'empatia i la solidaritat. Cal pensar que és una situació temporal i que tard o d'hora passarà.




Roger Ballescà

La percepció de la gent encara que estiguis en un hotel de cinc estrelles és veure's forçat i obligat a un confinament. El significat de la situació canvia totalment. Podem imaginar-nos com és la situació en un domicili, que no és ni molt menys un hotel de cinc estrelles.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.