Sant Cugat mobilitza més de set milions d'euros per mitigar l'impacte de la crisi del coronavirus

L'Ajuntament aprovarà aquest dilluns en un ple extraordinari destinar gairebé sis milions en ajudes directes i rebaixarà impostos


Temes relacionats

L'Ajuntament destinarà 3 milions d'euros a reduir l'impacte econòmic del coronavirus (14/abr/20)

Sant Cugat condona la meitat del lloguer als arrendataris de Promusa en situació de vulnerabilitat ( 3/abr/20)

L'Ajuntament vol que se suspengui el pagament de lloguers mentre duri l'estat d'alarma (30/mar/20)

Tributs, taxes i quotes. Què se suspèn i què s'ajorna (26/mar/20)

L'Ajuntament tanca l'edifici consistorial, però garanteix els serveis essencials a través del telèfon o telemàticament (15/mar/20)


  • Comparteix:

El primer tinent d'alcaldia, Pere Soler, en roda de premsa telemàtica / Foto: Premsa Ajuntament Sant Cugat

El primer tinent d'alcaldia, Pere Soler, en roda de premsa telemàtica / Foto: Premsa Ajuntament Sant Cugat

L'Ajuntament de Sant Cugat destinarà més de set milions d'euros per fer front a la crisi del coronavirus. D'aquests, 5,9 milions seran ajudes directes, mentre que el consistori calcula que deixarà d'ingressar entre 1 i 1,5 milions d'euros en matèria d'impostos. L'objectiu, segons ha explicat en roda de premsa el primer tinent d'alcaldia, Pere Soler, és 'que ningú es quedi enrere' i per això el govern portarà aquest dilluns a aprovació en un ple extraordinari les modificacions pressupostàries necessàries per implementar un paquet econòmic amb 60 mesures de contingència, 'el més agosarat impulsat mai per l'Ajuntament'.

Les mesures, segons Soler, són 'possibilistes', 'no és un brindis al sol' i la intenció és que les mesures que s'anuncien es portin a terme. El tinent d'alcaldia ha explicat que la majoria d'aquests diners prové del superàvit del pressupost del 2019 i, per tant, la intenció és que no afecti l'exercici d'aquest any, que encara està pendent d'aprovar-se. Tot i això, des del govern asseguren que el pressupost del 2020 inclourà una 'partida de contingència' d'aproximadament mig milió d'euros 'per tenir un coixí' si calgués aplicar més mesures.

Sis àmbits
El paquet de mesures es desplegarà en sis àmbits. El principal seran les mesures per a l'emergència social, amb un pla de rescat per a les persones més vulnerables d'uns 3,1 milions d'euros. De fet, Soler ha explicat que s'estudia implementar una renda bàsica municipal, a més d'un 'augment considerable' de la dotació per als serveis socials. També destinarà al voltant d'1,2 milions en ajudes directes relacionades amb la promoció econòmica, a empreses, comerços, autònoms, professionals i entitats de la ciutat. En aquest sentit, el govern local també aposta per un programa 'específic' per a després de l'aturada provocada per la crisi sanitària per 'tenir-ho tot preparat'. Les entitats rebran ajuts directes per pagar el lloguer del local i se'ls aplicaran exempcions tributàries.

Pel que fa al lloguer, s'atorgaran ajudes directes a famílies i comerços, a més de les mesures anunciades en referència als locals i habitatges que gestiona l'empresa pública Promusa. Des del consistori calculen 800.000 euros destinats a aquest aspecte. També hi haurà un reajustament de la pressió fiscal; es deixaran de cobrar uns 800.000 euros en concepte d'IBI, taxes i preus públics i s'impulsarà una línia d'ajuts per al pagament del tribut metropolità. De fet, Soler ha explicat que ja estan negociant amb l'AMB, 'com a mínim', una moratòria del pagament d'aquest tribut, que estava previst de girar abans de l'estiu. En referència a les taxes, s'estudiaran els casos que l'empresa s'hagi vist obligada a aturar l'activitat per descomptar el percentatge de taxes que haurien de pagar mentre s'allargui la crisi. A més, el consistori condonarà el cost dels serveis prestats entre l'1 i el 12 de març. Finalment, aproximadament un 10% dels diners previstos en aquest paquet aniran a un reforç dels serveis essencials de l'Ajuntament, també en relació a millores tecnològiques per continuar prestant servei a la ciutadania complint amb les mesures del confinament.

Des del consistori calculen que la crisi provocarà una reducció d'entre el 15 i el 20% del PIB de Sant Cugat. A més d'un augment de la taxa d'atur, fins ara al voltant del 6%. La intenció, però, és que tothom qui requereixi ajudes i compleixi amb uns requisits se'n pugui beneficiar. 'L'impacte serà molt greu', ha reconegut Soler, però també ha assegurat que l'objectiu és que sigui 'el mínim possible' per a la ciutadania i el teixit econòmic. El tinent d'alcaldia també ha posat sobre la taula que, tot i que Sant Cugat té una de les rendes per habitant més elevades del país, també és de les que presenta més desigualtats, que 'no es poden veure agreujades' en aquest context de crisi. Una situació 'anòmala' que l'Ajuntament afronta amb unes 'bases econòmiques fortes', tant que esperen 'donar un pas endavant' en els propers dies. Això sí, des del govern també afirmen que 's'haurà de prioritzar' en matèria d'inversions i projectes previstos, principalment en el pressupost d'aquest 2020.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.