Sant Cugat encara una campanya de prevenció d'incendis marcada per les pluges i el creixement de vegetació

Amb un 40% de zona forestal, el terme municipal de Sant Cugat es prepara de nou per prevenir incendis en àrees boscoses


Temes relacionats

Així ha estat la calamarsada que ha caigut a Sant Cugat ( 9/jun/20)

Sant Cugat es dota d'un nou pla de prevenció d'incendis forestals pel període 2020-2025 (19/mai/20)

Valldoreix comença a obrir franges de seguretat contra incendis per a l'inici de la temporada d'estiu ( 6/mai/20)

Incidències per l'episodi de pluja (21/abr/20)


  • Comparteix:

El creixement de la vegetació, dificultant l'accessibilitat als camins, i la calor que es preveu aquest estiu són els principals riscos de la campanya de prevenció d'incendis d'aquest any a Sant Cugat. Si les fortes pluges d'aquesta primavera es mantenen, això sí, facilitaran aquesta tasca de prevenció als cossos de seguretat. L'Ajuntament i l'EMD de Valldoreix treballen conjuntament amb Bombers, Protecció Civil i l'ADF per netejar i vigilar les zones de més risc i fan una crida a la col·laboració ciutadana per tenir una 'actitud cívica al bosc' i per avisar quan abans als serveis d'emergència a través del 112 per extingir ràpidament qualsevol foc.

El 40% del terme municipal de Sant Cugat és zona forestal i entre 7.000 i 8.000 habitants hi viuen a prop. En aquest sentit, la col·laboració ciutadana és clau per protegir aquestes àrees d'eventuals incendis. El govern té la intenció d'extrapolar el concepte de grups d'autoprotecció com el de Sol i Aire a zones com la Floresta, les Planes i Valldoreix ja que, tot i que a l'estiu el risc augmenta, l'escalfament global i l'emergència climàtica fan que els incendis es reparteixin al llarg de l'any. Ho han explicat la comissionada per l'Emergència Climàtica, Alba Gordó, i el regidor de Seguretat Ciutadana, Francesc Carol, qui també han posat èmfasi en la coordinació entre els cossos de seguretat en les tasques de prevenció.

Precisament, Jordi Farré, representant dels Bombers, ha alertat que les pluges i la conseGüent crescuda de la vegetació pot haver dificultat l'accés a camins per extingir incendis. De fet, des del cos expliquen que les herbes, si les pluges no continuen durant l'estiu i s'assequen, poden ser 'conductores del foc'. A la presentació de la campanya també ha intervingut la vocal de Medi Ambient de l'EMD de Valldoreix, Susanna Herrada, qui ha agraït la tasca dels cossos de seguretat i dels voluntaris per prevenir incendis a la Vila i ha demanat al consistori que faci una diagnosi dels hidrants disponibles al territori.

Enguany Sant Cugat manté els 200.000 euros de pressupost per prevenir incendis forestals al municipi, principalment amb el manteniment de les franges de protecció en camins i carrers i també en urbanitzacions i nuclis urbans vulnerables. En total, s'ha actuat en 87,6 hectàrees de tot el municipi per 'no abaixar la guàrdia i millorar les dades de l'any passat, quan es van cremar 0,88 hectàrees en set incendis, principalment de matolls.

La campanya de prevenció d'incendis forestals, amb el nom de 'Ni una espurna!' arrenca aquest dilluns i s'allargarà fins Al 15 de setembre.
Imatge de la campanya / Foto: Cugat Mèdia
Imatge de la campanya / Foto: Cugat Mèdia


Material municipal a disposició dels Bombers en cas d'incendi
  • Un camió cuba de 8.000 litres de la brigada municipal.
  • Un camió cuba de 10.000 litres dels serveis de neteja municipals (STQ Net).
  • L'ajuda del Grup d'Intervenció de l'ADF (voluntariat); Protecció Civil i el Grup de Voluntaris de Protecció Civil; el cos de la Policia Local; Creu Roja; o altres entitats ciutadanes, com el Grup d'Autoprotecció de Sol i Aire.
  • Sis Agents Auxiliars que ajudaran a ampliar la vigilància preventiva en les zones de més risc i informar la ciutadania.
  • També se segueix duent a terme el projecte ACAIFO (Activitats Aïllades en zona Forestal): amb l'ajuda dels Agents Auxiliars de Protecció Civil s'avaluen i s'informa sobre els riscos i la vulnerabilitat de les activitats (cases, masies, etc...) que es trobin aïllades en zona forestal.









  • Jordi Farré

    Com ha plogut tant, ha crescut molt l'herba. Si segueix plovent, no té mala pinta, però com que també fa una calor extrema l'herba s'assequi molt i pugui conduir els focs.

    Alba Gordó

    El risc d'incendis a Collserola i al país és elevat, però no només a l'època d'estiu, sinó a llarg de tot l'any. La major part dels focs del darrer any han estat fora de la campanya de prevenció d'incendis. Hem de ser conscients que aquest risc hi és sempre.

    Francesc Carol

    L'importància és l'estreta col·laboració entre ADF, Bombers i Protecció Civil, també amb els voluntaris. No només es dediquen a apagar incendis, sinó també a vigilar i prevenir.

    Susanna Herrada

    Valldoreix té 34 hectàrees de bosc i és un tema que ens preocupa molt. Hi estem molt a sobre i agraïm la feina dels voluntaris, de Protecció Civil, de l'ADF i dels Bombers.



    • Comparteix:

    OPINA

    Identifica't per comentar aquesta notícia.

    Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

    Avís important

    Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

    Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

    No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

    Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.