Qui era Narcís Perbellini?

Una petició ciutadana demana dedicar-li un parc a un personatge clau per l'educació a Valldoreix


  • Comparteix:

Narcís Perbellini, amb els seus alumnes / Foto: Juanjo Cortés

Narcís Perbellini, amb els seus alumnes / Foto: Juanjo Cortés

Un grup de valldoreixencs va portar a la Junta de Veïns de juny una proposta per dedicar un parc de la vila a Narcís Perbellini. Un reconeixement merescut, segons ha explicat l'historiador Juanjo Cortés al 'Sant Cugat a fons', ja que no es pot entendre la joventut i la infància de molts valldoreixencs sense Perbellini. Un personatge desconegut per la majoria de valldoreixencs, va morir el 1972, però que va deixar una petjada que encara recorden els qui van viure al territori a la postguerra.

ESCOLTA-HO

Perbellini era un mestre 'vocacional', com explica Cortés, i feia les seves classes a una caseta que ja no existeix prop del Mas Fuster. Oferia educació a nens d'entre 4 i 12 anys i aquesta tasca es va allargar des de l'any 1935 fins a principis dels 60, quan es va retirar. A més, també va ser una persona molt implicada a la vida social i cultural de Valldoreix i, entre d'altres iniciatives, va ser un dels impulsors de la Festa de l'Arbre, que encara se celebra avui en dia. Ell era gravador de professió, però també dramaturg, director i actor i s'havia prodigat en les arts escèniques.

Perbellini havia nascut a Barcelona i s'havia traslladat a Sant Cugat a cavall de les dècades de 1910 i 1920, on va col·laborar entre d'altres amb la Creu Roja fins que anys més tard es va traslladar a Valldoreix per estar més a prop de la natura. Com a mestre, ha remarcat que Perbellini era un docent proper i vocacional i que transmetia el seu apreci per la natura als seus alumnes. Val a dir, això sí, que ja ha rebut algun reconeixement per part de l'EMD i està present en dues plaques, la del Pi de l'Estació, transformat en escultura per Ariane Patout i René Müller, plantat a partir d'una llavor criada per Perbellini, i a la plaça Mossèn Cinto Verdaguer, on al 2015 es van posar plaques al terra per recordar personatges històrics de Valldoreix.


Juanjo Cortés

Encara avui en dia per als valldoreixencs 'antics' té un record inesborrable com a part de la formació personal i educativa d'algunes desenes de valldoreixencs que encara perduren.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.