La vaga d'escopetes caigudes amenaça la temporada del senglar a Collserola

La Federació Catalana de Caça reclama un canvi en el règim sancionador i alerta que si finalment no cacen, la població es podria multiplicar


  • Comparteix:

Els senglars, un dels objectius dels caçadors de Collserola / Foto: Arxiu del CPNSC

Els senglars, un dels objectius dels caçadors de Collserola / Foto: Arxiu del CPNSC

Els caçadors segueixen en peu de guerra amb l'administració per la normativa de sancions aprovada per la Generalitat a l'abril i mantenen la vaga d'escopetes caigudes. El gremi reclama que s'actualitzi el reglament, que data de 1970 i que estableix sancions per situacions que ara mateix 'no tenen sentit', segons ha explicat al 'Sant Cugat a fons' el president de la Federació Catalana de Caça, Sergio Sánchez, que ha assenyalat que l'aturada afectaria la temporada del senglar a Collserola. Això, segons Sánchez, podria provocar un creixement substancial de la població, fins al 50%, ja molt sobrecarregada d'aquesta espècie a la serra.

El president de l'ens federatiu ha assenyalat que un dels seus objectius és assenyalar el valor ecològic de la caça per controlar les poblacions d'animals com el senglar. Una funció que, segons Sánchez és decisiva, ja que altres mètodes, com l'esterilització, han demostrat 'no ser efectius' i suposen un cost molt alt per als pressupostos públics que la caça pot ajudar a pal·liar. Precisament, aquesta mala imatge ha generat, segons Sánchez, situacions de tensió arreu de Catalunya, que a Collserola només s'han arribat a concretar en punxades de rodes a cotxes de caçadors.

Amb tot, Sánchez adverteix que la temporada del senglar s'ha allargat durant els últims anys, un fet que suposa un 'esforç econòmic' molt important per als caçadors, que han de sortir més vegades l'any. Unes sortides que a la serra es fan amb especial precaució, ja que es tracta d'una zona amb molta presència de caminants i ciclistes.

Polèmica al voltant de les sancions
Els caçadors es troben en vaga davant l'actualització de sancions que va fer la Generalitat al març passat per posar al dia els costos de les multes que havien d'afrontar els qui infringissin les normes de l'any 1970, que fins aquest març eren també en valors de fa cinc dècades, d'entre 1,5 i 300 euros. Ara, les sancions oscil·laran des dels 60 als 120.000 euros, un augment que ecologistes i animalistes celebren.

Sánchez ha assenyalat que el gremi no està en contra de l'augment de les sancions, ja que 'qui incompleix la llei ho ha de pagar', però reclama que s'actualitzin també el tipus d'infraccions, ja que actualment la realitat és molt diferent de la de l'any 1970 i es podrien posar sancions per situacions molt comunes, segons ha explicat, com ara travessar un camí amb l'escopeta carregada al coll.


Sergio Sánchez

Tota aquesta gestió recau als caçadors. Els responsables polítics no ho expliquen, representa que se gestiona sol. A sobre, com que hi ha aquest desconeixement, sobretot a l'entorn urbà, no està tan ben vista com abans.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.