L'agenda del cel de l'estiu

Repassa amb Joan Anton Català tot el que es podrà veure les nits d'estiu


  • Comparteix:

Júpiter i les seves llunes es distingeixen a simple vista rere aquestes muntanyes / Foto: NASA/Bill Dunford

Júpiter i les seves llunes es distingeixen a simple vista rere aquestes muntanyes / Foto: NASA/Bill Dunford

Més enllà de les Llàgrimes de Sant Llorenç, el cel d'estiu amaga molts secrets, que es poden distingir, a més, a simple vista. L'astrofísic i divulgador Joan Anton Català els ha repassat tots al 'Sant Cugat a fons', en una agenda que ens permetrà gaudir de Mart, Júpiter, Venus, la Via Làctea i molts altres cossos celestes que l'estiu, amb les temperatures agradables i uns horaris menys restrictius, convida a mirar. A més, és una bona època per acompanyar els més menuts en les seves primeres observacions.

ESCOLTA-HO

Les llàgrimes de Sant Llorenç no són l'única cita, però sí la més coneguda i famosa. La pluja d'estels de mitjans d'agost no és ben bé el que sembla, ha explicat Català. No cauen objectes del cel, sinó que l'òrbita de la Terra recull restes del cometa Swift-Tuttle, que, a més, és l'objecte que més aviat es creuarà en la trajectòria de la terra en tota la galàxia. Això sí, no es tracta tampoc de la pel·lícula 'Armaggedon', no està previst que això es pogués produir dins d'aquest mil·leni. La llum produïda per l'entrada d'aquests objectes a l'atmosfera de la terra és el que veiem i identifiquem com a Llàgrimes de Sant Llorenç.

L'estiu serà un bon moment per veure els nostres veïns, Venus, Mart, Júpiter i Saturn. Aquests dies, Júpiter i Saturn es poden veure clarament al mig de la nit mirant cap al sud i s'aniran avançant d'horari a mesura que passin les setmanes. Per identificar Júpiter, només cal buscar l'estrella més brillant del cel, que a més, no fa pampallugues. Si tenim a més uns prismàtics normals i corrents, podrem identificar també les seves quatre llunes i veure com orbiten al seu voltant. Per aquests dos planetes hi ha quatre dates assenyalades, el 6 i 7 de juliol i el 2, 3, 29 i 30 d'agost, quan els dos planetes més grans del Sistema Solar seran molt a prop de la Lluna, des de la nostra perspectiva, donant lloc a vistes espectaculars.

Mart també serà protagonista de l'estiu, amb el seu color vermell intens. Des del punt de vista d'observació i també de l'exploració espacial, ja que es llançaran tres missions cap al planeta roig, una d'americana, una de xinesa i una dels Emirats Àrabs Units. No és casualitat, ja que és l'època on més a prop estan la Terra i Mart, fet que escurça el trajecte fins a set mesos. Des de casa nostra, ja es pot veure a la matinada, a mitjanit a l'agost i setembre i octubre durant tota la nit. També a les últimes hores de la nit es pot divisar Venus, especialment a l'agost. Tan brillant que, com ha explicat Català 'alguns el confonen amb un avió. Se l'ha de buscar a l'horitzó est.

L'estiu també ofereix les millors visions de la Via Làctea i del Triangle de l'Estiu, format per tres estrelles, Vega, Deneb i Altair. En el cas de la nostra galàxia, és el moment en el qual la nit coincideix en direcció cap a ella i per tant és un molt bon moment per veure-la al cel. El triangle, per altra banda, surt de la unió, artificial, d'aquests tres punts tan brillants del cel i ha estat identificada per la mirada humana des de temps immemorials.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.