Baixa concentració del virus de la Covid-19 a les aigües residuals de Sant Cugat

Sant Cugat ha estat el primer municipi de Catalunya en analitzar rastres de coronavirus a les aigües residuals


  • Comparteix:

Imatge dels controls / Foto: Ajuntament de Sant Cugat

Imatge dels controls / Foto: Ajuntament de Sant Cugat

La prova pilot realitzada a Sant Cugat per analitzar la presència del virus de la Covid-19 a les aigües residuals ha detectat una baixa concentració al municipi. L'objectiu d'aquesta anàlisi, que s'efectua a través del mètode SARS-GOAnalytics, és implantar un sistema d'alerta primerenca i de vigilància epidemiològica. Per això, s'analitzaran de nou les aigües residuals del municipi a partir del setembre per fer un seguiment de la concentració del virus i la intensitat d'un rebrot de la pandèmia a la ciutat.

Resultats
De moment, el sistema SARS-GOAnalytics no ha detectat cap increment de les concentracions del virus durant la prova pilot del sistema de vigilància primerenca epidemiològica. La prova, impulsada per l'Ajuntament i Aigües de Catalunya entre el 3 i el 15 de juny, permet determinar quantitativament el nombre d'unitats genòmiques de virus que provoca la Covid-19 present per litre d'aigua, així com fer el seguiment de la seva evolució en les mostres d'aigua que s'han pres.

En concret, s'ha analitzat l'aigua de dos punts de mostreig de la xarxa de clavegueram, que apleguen el 95% de l'aigua residual del municipi. Durant aquests 15 dies que ha durat la prova, l'equip tècnic d'Aigües de Catalunya ha pres un total de 12 mostres de les quals s'ha fet una anàlisi completa, determinant més de cinc paràmetres analítics addicionals a la concentració de cadenes d'ARN de la SARS- CoV2. Aquests paràmetres permeten caracteritzar perfectament les condicions en les quals s'han agafat les mostres i proporcionen una informació addicional valuosa per completar l'estudi.

Els resultats obtinguts indiquen que no hi ha pràcticament presència de cadenes de SARS-CoV2 a l'aigua residual del municipi. En nou de les 12 mostres no s'hi detecta i en les altres tres s'hi detecta una quantitat molt petita, que concorden amb les dades de baixada de casos d'afectats pel virus que s'han donat al municipi.

Continuïtat de la prova
Sant Cugat ha estat el primer municipi català en implantar aquest seguiment. Ara la intenció és donar-hi continuïtat i exportar-lo a altres municipis, com ha explicat el president executiu d'Aigües de Catalunya, David Madí, per poder 'anticipar les decisions a prendre i ser més eficaços en la resposta davant la Covid-19' davant d'un futur rebrot de la pandèmia.

En aquest sentit, l'alcaldessa, Mireia Ingla, ha assegurat que l'Ajuntament 'ha estat capdavanter en la implantació de mesures de seguretat i d'informació i comunicació per protegir a la població del contagi del virus', i ha afegit que ara volen ser-ho també 'en l'aplicació de mesures de detecció de l'evolució del contagi entre la població per prendre les mesures de protecció necessàries en cada moment d'acord amb les autoritats sanitàries'.

'Després dels resultats de la prova pilot i les consultes amb el departament de Salut de la Generalitat creiem que el seguiment de les concentracions del virus a les aigües residuals és un bon indicador per fer un seguiment de l'evolució dels contagis en el municipi', ha concretat Ingla.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.