Tot el que has de saber sobre les mascaretes

Quins tipus hi ha, per què s'utilitza cadascun i quan s'ha de fer servir un element de protecció clau contra el coronavirus


  • Comparteix:

La mascareta s'ha convertit en una necessitat / Foto: Anna Shvets (Pexels)

La mascareta s'ha convertit en una necessitat / Foto: Anna Shvets (Pexels)

Les mascaretes s'han convertit en un element indispensable en la lluita contra el coronavirus, però un mal ús les pot convertir en ineficaces i, pitjor encara, en contraproduents. Una falsa sensació de seguretat que ens pot fer incórrer en actituds de risc quan, en realitat, no estem protegits. La infermera especialista en control d'infeccions de Mútua Terrassa Maria López ha remarcat, en una entrevista al 'Sant Cugat a fons', la importància del bon ús de les mascaretes i la necessitat de ser conscients de quan i com ens protegeixen. López insisteix que les mascaretes són clau, juntament amb la higiene de mans, per lluitar contra la Covid-19.

ESCOLTA-HO


Higièniques de tela: Aquest tipus de mascaretes, que es poden trobar a moltes botigues amb tota mena de dissenys, són les que menys protegeixen i han de ser utilitzades tenint en compte, igualment, la distància de seguretat si no incorporen cap filtre. Uns elements de protecció que es produeixen seguint uns estàndards de qualitat, però 'no són un producte sanitari ni un EPI'. Segons López, les mascaretes higièniques de roba, sense cap filtre, només estan indicades 'per a persones sanes' i que respectin la distància de seguretat.

Una mascareta de roba / Foto: Christopher S. Sparks
Una mascareta de roba / Foto: Christopher S. Sparks


Quirúrgiques: Aquest tipus de mascaretes, que no es poden reutilitzar, serveixen per protegir la resta si som nosaltres els malalts de Covid-19. Estan indicades especialment per a persones que tenen algun símptoma compatible amb el virus i tenen un temps d'utilització màxim d'entre 4 i 8 hores. López ha remarcat que aquest tipus d'elements de protecció no serveixen per evitar contagis al portador, per tant, cal estar molt pendent de totes maneres de les distàncies de seguretat i de la resta de mesures higièniques.

Mascareta quirúrgica / Foto: Pexels
Mascareta quirúrgica / Foto: Pexels


FFP: Es tracta de mascaretes amb filtres de partícules que impedeixen el pas dels virus. Segons López, solen ser utilitzades per personal sanitari que està en contacte amb infeccions. La classificació d'aquests elements es fa en tres grups: FFP1, FFP2 i FFP3 segons el grau de protecció. Aquest tipus de proteccions serveixen en els dos sentits, per evitar contagis del portador cap a l'exterior i a l'inrevés. Això sí, cal tenir en compte que les que porten vàlvula de respiració sí que poden contagiar altres persones, per tant no són recomanables excepte en casos extrems.

Mascaretes FFP / Foto: Deborah Cartagena
Mascaretes FFP / Foto: Deborah Cartagena




Es tracta d'un element de protecció de les vies respiratòries, per tant, cal que les cobreixi correctament. És important assegurar-se que la mascareta queda cenyida tant al voltant del nas com de les mandíbules per evitar que possibles entrades d'aire indesitjades. Evidentment, portar la mascareta per sota del nas és un greu error. També, encara que sembli una obvietat, és important col·locar-se la mascareta del dret, ja que la posició és important per a la protecció. En el cas de les mascaretes quirúrgiques, els plecs de la tela han d'anar cap a baix.



La recomanació general és utilitzar-la quan no es pugui garantir la distància de seguretat mínima, d'entre 1,5 i 2 metres. Per tant, és especialment necessari en espais tancats com ara comerços i transports públics. De totes maneres, sempre és més segur dur-la en qualsevol situació.



López assenyala que cada mascareta té un temps d'utilització determinat i que més enllà perd la seva efectivitat. En el cas de les mascaretes no reutilitzables, cal estar atent al temps total d'ús recomanat. Les que es poden rentar s'haurien de netejar quan estiguin 'visiblement brutes' o hagin acumulat humitat.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.