El Sant Cugat d'abans reviu en fotografies

Ricard Mestre recull 165 imatges històriques de la ciutat al llibre 'Sant Cugat Desaparegut'


  • Comparteix:

Les fotografies mostre un Sant Cugat ben diferent a l'actual / Foto: Arxiu Ricard Mestre

Les fotografies mostre un Sant Cugat ben diferent a l'actual / Foto: Arxiu Ricard Mestre

Un Sant Cugat rural, aferrat a les tradicions i amb una fesomia gairebé irreconeixible. Així és la ciutat que Ricard Mestre ha recollit a 'Sant Cugat Desaparegut' (Efados) de la mà de 165 fotografies històriques, provinents de la seva extensa col·lecció particular i d'altres fonts. Al llibre s'hi poden veure paisatges ja perduts, com Can Mates o els terrenys que ara ocupa el barri del Monestir-Sant Francesc. Tot plegat, testimoni del que va ser una vila petita i agrícola, molt lluny de l'actual Sant Cugat urbanita.

ESCOLTA-HO

Mestre, col·leccionista aficionat, ha assenyalat al 'Sant Cugat a fons' que va rebre amb gust la proposta de l'editorial, situada a El Papiol, de reunir les fotografies que amb cura ha acumulat durant anys. La selecció recorre des del segle XIX fins a la dècada dels 70 del XX i mostra, per sobre de tot, com era la vida dels santcugatencs en aquell segle. Una feina que ha estat especialment complicada a Sant Cugat, ja que, a diferència d'altres pobles de l'entorn, no es van fer, o s'han conservat, tantes fotos del dia a dia de la gent, ha assenyalat Mestre.

Tot i aquestes dificultats, 'Sant Cugat Desaparegut' permet veure tant zones que s'han transformat completament en aquests anys, com la zona de Sant Domènec o el carrer de la Creu, com d'altres que no han canviat tant, com la plaça d'Octavià o el Mercat Vell. Ovelles pasturant als peus de la muralla del Monestir, uns Quatre Cantons molt diferents del gran eix comercial que són avui o el Celler Cooperatiu en ple funcionament són alguns dels tresors fotogràfics d'aquesta obra, que ja es pot trobar a les llibreries de la ciutat.




Ricard Mestre

Van contactar amb mi de l'editorial efados i vaig pensar que estava encantat de poder-ho fer. Va ser una feina molt bonica. Vaig poder gaudir de moltes imatges de Sant Cugat que no coneixia.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.