Més del 35% de les escoles del Vallès Occidental no compleix ràtios de menys 20 alumnes

Serveis Territorials del Vallès Occidental assegura que Sant Cugat té un 'problema important' de ràtios


  • Comparteix:

Imatge d'arxiu / Foto: Cugat Mèdia

Imatge d'arxiu / Foto: Cugat Mèdia

Serveis Territorials del Vallès Occidental assegura que Sant Cugat té un 'problema important' de ràtios per complir amb les directrius de Salut i d'Educació per començar el curs amb grups estables de 20 alumnes per classe. De fet, a la comarca més del 35% dels centres tindrà més de 20 infants per aula. Malgrat els recursos destinats a augmentar personal a les escoles i instituts per garantir les mesures de seguretat per la pandèmia de la Covid-19, en alguns casos també s'ha hagut de recórrer a espais addicionals. Tots els centres, això sí, podran obrir si no hi ha cap imprevist d'última hora.

Tot i que des del departament asseguren que la situació està controlada, a Sant Cugat continua creixent la demanda, principalment a la secundària i a l'educació postobligatòria. El reforç per rebaixar ràtios, per tant, es tradueix en la posada en marxa de l'institut-escola Catalunya, on de moment hi haurà dues línies a 1r d'ESO que continuen de primària, i l'FP, l'antic Leonardo de Vinci, que incorpora un grau superior de Màrqueting i Publicitat.

Serveis Territorials del Vallès Occidental ha avançat que s'han detectat tres casos positius de Covid-19 en tres centres diferents. Aquests casos, segons les primeres informacions, s'han contagiat fora del centre i no impliquen un nombre molt gran de personal que s'hagi de substituir. La situació, en tot cas, la gestiona vigilància epidemiològica.

Un dels reptes principals de futur, a banda de la situació sanitària, és l'oferta en l'ensenyament postobligatori, amb un fort creixement de la demanda en els últims anys. Des d'Educació expliquen que Sant Cugat continua creixent en la seva demanda, a diferència d'altres municipis de l'entorn.

Al Vallès Occidental, on es concentra un 13% de l'alumnat de Catalunya, hi ha uns 26.500 alumnes previstos d'infantil, gairebé 62.000 de primària, més de 45.600 a secundària i al voltant de 10.000 de batxillerat, els mateixos que de cicles formatius. Pel que fa a les ràtios, la mitjana comarcal és de 14,85 alumnes per mestre a infantil i primària i de 10,76 per professor a secundària. Sense tenir en compte la situació de pandèmia, la comarca compta amb 144 docents més que el curs passat als centres públics i amb 22 més per a l'educació inclusiva. També hi ha un augment en personal no docent, amb 25 auxiliars d'administració, 18 subalterns, tres de personal de neteja i cinc fisioterapeutes.

Més enllà d'això, amb la pandèmia i l'estratègia dels grups estables de convivència s'han destinat 744 docents més al Vallès Occidental, 33 més per a aules d'acollida i també personal de suport més específic, en relació amb l'acompanyament emocional necessari en una tornada a l'escola com aquesta. Hi ha 53 nous tècnics d'educació infantil, un perfil que des del 2012 només havia baixat, 50 tècnics d'integració social més i 10 educadors socials, que fins ara no n'hi havia. A més, des de Serveis Territorials indiquen que la intenció és anar augmentant els recursos 'a mesura que es pugui' per ajudar a aquesta reducció de ràtios, un criteri més sanitari que educatiu.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.