100 dones víctimes de violència masclista, sota el seguiment dels Mossos a Sant Cugat

Una seixantena d'elles tenen mesures preventives cautelars


  • Comparteix:

Els Mossos d'Esquadra tenen 100 expedients actius de dones de Sant Cugat oberts per violència masclista. Això implica que aquest centenar de dones està dins el protocol de seguiment del cos policial, unes mesures que durant el confinament s'han incrementat de manera preventiva. De març a juny, els Mossos d'Esquadra a Sant Cugat han realitzat més de 350 trucades per verificar la seva situació. En aquest període s'han formalitzat nou denúncies per violència de gènere i sis per violència domèstica. Es tracta de xifres inferiors al mateix període del 2019. En concret, un 35% menys en el cas de les de violència de gènere i un 25% en el cas de les de violència domèstica.

Respecte a les dades dels primers vuit mesos de l'any, també s'ha registrat un descens en el nombre de denúncies. Un 18,60% menys de denúncies per violència de gènere i un 44,80% en el cas de denúncies per violència de gènere, tot i que es tracta d'uns fets delictius que no sempre es denuncien.

100 dones
Del centenar de casos de dones víctimes de violència masclista a Sant Cugat sota el seguiment dels Mossos d'Esquadra, 64 tenen mesures preventives cautelars com ordres de protecció, allunyament o de no comunicació.

Cap d'aquests casos està classificat -segons criteris policials- amb un risc alt. En canvi, tres tenen un risc mitjà, 82 amb risc baix i 15 no apreciat.

Delictes contra les persones
Els delictes contra les persones representen el 8% del total de delictes registrats a Sant Cugat. Es tracta d'una dada rellevant, assegura el cap de la comissaria dels Mossos d'Esquadra, Manel Rodríguez, per valorar la seguretat d'un municipi. En el cas de la ciutat, els delictes contra el patrimoni són majoritaris.

De fet, tots els delictes contra les persones s'han reduït aquests primers vuit mesos de l'any respecte al mateix període del 2019. Bona part d'ells, com són els delictes per lesions i amenaces, a conseqüència del confinament per la pandèmia.

Els delictes contra la llibertat sexual experimenten, de fet, una reducció significativa. Fins al 31 d'agost, s'han denunciat a Sant Cugat sis casos d'abusos sexuals -un 33% menys- i un cas d'agressió sexual -un 85% menys.

Rodríguez ha recordat que des de l'any passat existeix un protocol per aquest tipus de fets delictius, amb especial atenció a les zones d'oci. En aquest sentit, ha destacat la col·laboració amb els responsables d'aquests espais i ha assegurat que una vegada tornin a obrir els locals d'oci es reactivarà l'operatiu, que entre d'altres coses, preveu intensificar la presència policial a les zones de la carretera de Rubí i Can Solà.


Manel Rodríguez

Un dels ítems per mesurar la seguretat és mirar els delictes contra les persones i els patrimonials. Els delictes contra les persones representen un 8% del total.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.