El jutge descarta investigar els agents de la Policia Nacional que van detenir en Guillem

El menor santcugatenc va ser detingut durant la vaga general del 18 d'octubre a Via Laietana


  • Comparteix:

En Guillem, amb dessuadora taronja, al centre en una de les rodes de premsa fetes per explicat els fets de la seva detenció / Foto: Cugat Mèdia

En Guillem, amb dessuadora taronja, al centre en una de les rodes de premsa fetes per explicat els fets de la seva detenció / Foto: Cugat Mèdia

El jutjat número 11 de Barcelona no ha admès a tràmit la querella interposada contra els agents de la Policia Nacional que van practicar la detenció del menor santcugatenc, Guillem, durant la vaga general del 18 d'octubre a Via Laietana en protesta per la sentència de l'1 d'Octubre. L'advocada del jove, que s'ha mostrat decebuda per la decisió judicial, ha explicat a Cugat Mèdia que presentaran un recurs d'apel·lació a l'Audiència Provincial.

Norma Pedemonte considera que davant una querella d'aquestes característiques, i tractant-se d'un menor, hi hauria d'haver "una mínima obligació" d'investigar els fets. "Sobretot perquè s'estan denunciant maltractaments, delictes contra la integritat moral, vexacions, que l'han humiliat, que li han vulnerat drets que tenia durant la seva detenció", ha afegit Pedemonte. Segons la lletrada els arguments que s'utilitzen per desestimar el tràmit són "bastant sentenciadors".

Pedemonte ha criticat la lentitud de la justícia i titlla el procés "d'anomalia" perquè normalment no es triga un any per emetre aquest tipus de decisions judicials, tot i la situació de pandèmia per la Covid-19 que va fer tancar els jutjats durant un temps.

L'advocada ha explicat que aquest mateix dimarts presentaran un recurs per impugnar la decisió i que el cas estarà en mans, llavors, de l'Audiència Provincial que haurà de decidir si s'investiguen els fets o no. Un camí que, en el cas de ser negatiu, no tindria més recorregut judicial. Un fet que lamenta la lletrada i que aprofita per recordar que "el tribunal europeu de drets humans ha condemanat diverses vegades l'estat espanyol per no investigar fets d'aquestes característiques". "S'ha de garantir la mínima investigació", ha sentenciat Pedemonte, en aquest sentit.

El judici contra en Guillem, a l'espera de data
El passat mes de juny, la fiscalia va demanar un any de llibertat vigilada i una ordre d'allunyament de la prefactura de la Policia Nacional a Barcelona d'una quarantena de dies per en Guillem. El judici d'aquesta causa, ha explicat l'advocada del menor, està a l'espera de data. Pedemonte creu que no se celebrarà fins l'any que ve.




Norma Pedemonte

Tenint 16 anys en aquell moment, a mi em sembla que una mínima investigació s'hauria d'haver fet, en comptes de no admetre a tràmit directament la querella. I més encara, quan els arguments que s'utilitzen són, des del meu entendre, bastant sentenciadors. El que fa és una comparativa sobre les lesions denunciades durant la seva detenció i diuen que les lesions són compatibles amb el moment en el qual el van detenir i que, per tant, la policia va actuar de manera proporcionada atenent els disturbis que hi va haver aquell dia a Barcelona. A les cinc de la tarda a Via Laietana, segons les imatges que jo he vist, disturbis no hi van haver.

Norma Pedemonte

El tribunal europeu dels drets humans ha condemanat diverses vegades l'estat espanyol, per no investigar. No condemnava pel fet de que sí que s'havien comès aquests fets, perquè no tenia proves suficients per demostrar-ho, sinó perquè no s'havia ni arribat a investigar un fet o un delicte d'aquestes característiques. Amb el precedent de diverses condemnes per aquest tipus de fets, em sembla a mi encara motiu de més per tal que directament intentin investigar una mica i garantir la mínima investigació em sembla que és de mínims.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.