La llei de regulació del lloguer passa de puntetes per Sant Cugat

El preu dels immobles de lloguer baixa lleugerament, però no s'ajusta al que determina la nova normativa


  • Comparteix:

Les aplicacions són una opció habitual per trobar pis a Sant Cugat / Foto: Cugat Mèdia

Les aplicacions són una opció habitual per trobar pis a Sant Cugat / Foto: Cugat Mèdia

S'anuncia al portal Habitaclia un pis de 63 metres quadrats situat al carrer de la Creu. El preu actual és de 875 euros; en dues setmanes ha baixat 25 euros, però si s'ajustés al que marca la nova llei que regula el lloguer hauria de costar 826 euros. Cugat Mèdia ha comparat els preus d'una sèrie d'habitatges anunciats a portals immobiliaris prenent dues referències temporals (el mateix dia en què es va aprovar la llei i dues setmanes després) i calculant, amb l'eina telemàtica que ofereix la Generalitat, quin hauria de ser el preu aproximat.

La nova llei de regulació dels lloguers de la Generalitat determina Sant Cugat com un dels 60 municipis amb "mercat tens" d'habitatge. Amb aquesta norma, els preus dels nous contractes queden vinculats amb l'índex de referència i no permet ni superar-lo ni incrementar el preu existent. Hi ha, però excepcions: quan els propietaris ingressin menys de 2.000 euros al mes -incloent l'ingrés del lloguer mensual-, noves construccions o habitatges rehabilitats.

Baixen els preus, però no s'ajusten a l'índex
Revisem un altre anunci que no s'ajusta al preu que marca l'índex. Un pis de 83 metres quadrats a l'avinguda de Cerdanyola està, a data 5 d'octubre, a 1.195 euros (el dia en què es va aprovar la llei costava 45 euros menys). En dues setmanes no només ha pujat, sinó que s'allunya del preu que determina l'índex, que hauria de ser de 993 euros.

Més enllà del centre, al barri més nou de Sant Cugat, Volpelleres, hi ha un anunci d'un pis de 90 metres quadrats a l'avinguda de Can Bellet que costa 1.200 euros. En aquest cas es dona una situació particular, ja que segons l'índex hauria de costar més car: 1.619 euros.

A l'altra banda de la ciutat, al barri de l'Eixample, a prop del Teatre-Auditori, s'anuncia un pis de 128 metres quadrats que està a 1.800 euros. En aquest cas el pis hauria de costar 1.633 euros.

Tornant a Volpelleres, Cugat Mèdia ha detectat un anunci d'un pis de nova construcció (2020) de 115 metres quadrats que està a 1.650 euros. Es tracta d'un immoble que entraria dins la llista d'excepcions que marca la llei. Tot i això, l'anunciant indica que l'import l'ha ajustat al que marca l'índex. De fet, l'índex marca que el metre quadrat hauria d'estar a 17,55 euros, però a l'anunci aquest preu és de 14,35 euros per metre.

Llogaters i propietaris
Aquest estiu, abans que llei es posés en marxa, el Sindicat de Llogateres de Sant Cugat ja advertia que la llei era una proposta "de mínims" que no evitaria que els preus seguissin sent alts a Sant Cugat. Una vegada en marxa la normativa, el col·lectiu manté el posicionament. La portaveu del Sindicat de Llogateres, Mariona Sòria, recorda que l'índex es calcula tenint en compte les fiances de la zona. "A Sant Cugat aquest índex està sobre la base d'una gran bombolla especulativa", reflexiona. Per al col·lectiu els preus segueixen sent "desorbitats, impossibles per a moltes famílies" de la ciutat.

A l'altra banda, el sector immobiliari creu que la llei serà contraproduent. Joana Amat, de Finques Amat, assegura que la normativa posa pals a les rodes al mercat. Considera que la normativa tindrà un "efecte molt dur contra els propietaris, que s'han sentit molt maltractats" i afegeix que la llei tindrà com a conseqüència a llarg termini una davallada en les inversions. Amat apunta que amb la situació de crisi i amb la necessitat dels propietaris de tenir els habitatges plens, la caiguda dels preus s'hauria produït naturalment. "Em preocupa que tinguem els preus congelats artificialment", lamenta. Tot i això, assegura que els preus no pujaven des de l'octubre de 2019.

Carles Gironella, de Finques Gironella, ha explicat que estan adaptant el preu al que marca l'índex. "Normalment els preus de mercat estaven per sobre del que marca la llei", reconeix. L'ajust que han hagut de fer ha suposat una variació de preus d'entre el 10 i el 15%, depenent de les característiques de l'immoble.

La nova llei preveu multes d'entre 3.000 i 90.000 euros per als propietaris que no compleixin amb les restriccions i lloguin el pis per sobre del preu de referència, el falsegin o no l'incloguin al contracte.






Mariona Sòria

A Sant Cugat l'índex està sobre la base d'una gran bombolla espectulativa en el lloguer. Sant Cugat ja era car i l'índex reflecteix una ciutat cara. Quan mirem els topalls del lloguer, segueix sent un preu desorbitat i impossible per a moltes famílies.

Joana Amat

No calia, aquesta llei, que ha tingut un efecte molt dur contra els propietaris, que s'han sentit molt maltractats. Això porta a què no s'inverteixi. Em preocupa molt que ara tinguem un preus congelats artificialment. Potser el mercat hagués mercat uns preus més baixos.

Carles Gironella

Els preus de mercat estaven per sobre de l'índex de referència. Ens hem hagut d'ajustar a la llei. Estem veient reduccions d'entre un 10 i un 15%.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.