Perceval: 'Tothom és populista perquè ha d'utilitzar el terme poble per legitimar una opció política'

El professor d'Història de la UAB santcugatenc publicarà el seu últim llibre, 'El Populismo', el 12 de novembre


  • Comparteix:

El professor d'Història de la UAB, José María Perceval / Foto: Cugat Mèdia

El professor d'Història de la UAB, José María Perceval / Foto: Cugat Mèdia

El professor d'Història de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i santcugatenc José María Perceval publica un nou llibre, el cinquè, que porta per nom 'El Populismo', el proper 12 de novembre. El nou treball pretén oferir un nou paradigma d'interpretació sobre el populisme i com les elits polítiques al·ludeixen al terme 'poble' com a element per canviar la realitat en una societat determinada. Perceval reflexiona, en declaracions a Cugat Mèdia, com les multituds són temudes, manipulades i seduïdes.

L'autor santcugatenc afegeix que no pretén definir què és el populisme sinó el que es considera "poble" en cada situació diferent des de la seva creació, quan van desaparèixer les monarquies antigues, propietàries de territoris, fins a l'actualitat.

El llibre s'endinsa en la utilització que s'ha fet d'aquesta eina teòrica d'interpretació de la realitat, la seva utilitat per accedir al poder o conservar-lo i, finalment, la impossibilitat d'obviar-lo en una situació on s'hagi desenvolupat el mecanisme d'opinió política a partir de la comunicació de masses.

El llibre, editat per Càtedra i que Perceval ha acabat durant el confinament després d'anys d'estudi, es pot comprar a partir del 12 de novembre.




José María Perceval

Va de com el poder ha utilitzat el terme poble perquè el tem, perquè el vol seduir, perquè el vol gestionar o perquè el vol enganyar. Va d'això, del terme poble i de com s'utilitza.

José María Perceval

Quan van desaparèixer les monarquies, que eren les propietàries del territori, es va passar a dir que el poble era sobirà. Des d'aquell moment tot el món és populista perquè tothom ha d'utilitzar el terme poble per justificar i legitimar una opció política. Populistes ho som tots.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.