[Cronologia] Les Cases dels Mestres, un procés dilatat en el temps

Cugat Mèdia recull la cronologia de com ha evolucionat el projecte fins a la cessió de les cases a Sostre Cívic


  • Comparteix:

Una imatge d'arxiu de les Cases dels Mestres / Foto: Localpres

Una imatge d'arxiu de les Cases dels Mestres / Foto: Localpres

El projecte de les Cases dels Mestres s'ha desencallat finalment aquest dimecres, amb la cessió per part de l'Ajuntament a la cooperativa Sostre Cívic. Així, ara ja es podrà dur a terme la rehabilitació d'aquests immobles, que acolliran la primera promoció de Sant Cugat d'habitatges de lloguer protegit en règim de cooperativa. El projecte va començar a caminar l'any 2015 i, des de llavors, s'ha trobat amb entrebancs que recollim en aquesta cronologia.

Juny 2014: Okupen sis cases de la Floresta per reivindicar la implantació 'efectiva' de la masoveria urbana a la ciutat. Es tracta de les antigues cases dels mestres del districte, ubicades prop de les pistes de Can Llobet i que són propietat de l'Ajuntament.

Març 2015: Sant Cugat impulsa la primera promoció d'habitatge públic en règim de masoveria cooperativa de Catalunya, a través d'un acord de col·laboració entre el col·lectiu 6 Claus, la cooperativa Sostre Cívic, l'Ajuntament i Promusa.

Octubre 2016: La plataforma Clau Mestra reclama que l'Ajuntament desbloquegi el projecte de masoveria urbana de les Cases dels Mestres, a la Floresta, que es troba aturat per problemes amb la limitació del terreny.

Juny 2017: El ple municipal aprova provisionalment la modificació puntual del Pla General Metropolità (PGM) en l'àmbit de les Cases dels Mestres, darrer tràmit urbanístic per desencallar el projecte.

Desembre 2017: Quatre unitats familiars de les 11 que van obtenir l'adjudicació inicial abandonen el projecte en els gairebé dos anys que fa que es va fer el sorteig. El projecte segueix on era al gener del 2016: els adjudicataris esperen que els cedeixin el dret de superfície per poder començar a rehabilitar les cases.

Febrer 2019: El col·lectiu Clau Mestra -anteriorment Sis Claus-, a través de la cooperativa Sostre Cívic, critica que encara no s'hagin dut a terme els tràmits previs per iniciar el projecte. Sobretot, diuen, la signatura del dret de superfície en favor de la cooperativa, ja que els immobles són propietat de l'empresa municipal Promusa.

Març 2019: El ple fa un pas administratiu més amb l'intercanvi de finques entre l'Ajuntament i l'empresa municipal d'habitatge, Promusa, i el corresponent canvi de la titularitat. Una transmissió de terrenys en què ara el consistori consta com a titular dels terrenys per a usos viaris i Promusa com a titular de la finca destinada a habitatge.

Octubre 2020: s'ajorna un desnonament a les Cases dels Mestres, gràcies a un acord entre l'Ajuntament i els habitants de l'immoble, juntament amb el Sindicat de Llogaters. Finalment aquestes dues persones ja han abandonat l'edifici i el projecte ha quedat ja en mans de Sostre Cívic, que procedirà a la rehabilitació.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.