La nova restauració del Monestir de Sant Cugat vol evitar el desplaçament de l'estructura

Els treballs de rehabilitació i preservació del claustre han començat pel cimbori i s'allargaran fins al 2023 amb un cost total d'1,3 milions d'euros


  • Comparteix:

L'Ajuntament de Sant Cugat ha iniciat aquesta setmana una nova fase dels treballs de protecció i seguretat del Monestir de Sant Cugat. L'objectiu d'aquestes actuacions és obtenir dades que permetin analitzar les causes dels petits desplaçaments que s'han detectat a l'estructura del campanar, la façana principal i les naus nord i central de l'església. Els treballs previs, amb un pressupost de 100.000 euros, s'emmarquen en el programa de l'Ajuntament de manteniment i preservació del Monestir, que tindrà un cost total d'1,3 milions d'euros.

Dilluns es van iniciar les obres al cimbori de l'església. Aquí s'instal·laran uns acceleròmetres per comprovar la tensió del treball dels tirants existents i assegurar l'estabilitat d'aquesta part del Monestir. El proper pas serà l'estudi geotècnic del terreny confrontant al campanar i al contrafort oest de la façana sud de l'església. L'anàlisi permetrà estudiar les causes del moviment de l'estructura del Monestir. La tercera i darrera obra prevista d'aquests treballs preliminars començarà l'1 de desembre, quan s'executaran tres cales i rasses al voltant de la fonamentació del campanar i del contrafort sud-oest del claustre.

L'arquitecte i especialista en restauració Jordi Portal ha explicat que l'actuació duta a terme a l'exterior del cimbori és "preventiva" i ha qualificat de "molt important" l'estudi que permetrà entendre els moviments de l'estructura de l'edifici. "L'estat del Monestir és bo, no hi ha perill per a ningú", ha tranquil·litzat. És per aquest motiu de "seguretat absoluta" que el conjunt monumental en cap moment tancarà les portes al públic.

Les obres no s'aturaran aquí, sinó que continuaran seguint el Pla Director del Monestir. L'any 2021 s'iniciarà la restauració aèria del cimbori i de les cobertes gòtiques de la nau nord. No serà fins al 2023 que les obres es donin per finalitzades amb la restauració de les cobertes de llevant i les façanes est i oest de l'església.

El tinent d'alcaldia de Desenvolupament Urbà i Habitatge, Francesc Duch, ha explicat que les obres dels propers anys suposen un cost total d'1,3 milions d'euros aproximadament. "Les despeses dels treballs que es realitzaran al Monestir es reparteixen en tres entitats que assumeixen el cost total de les operacions": qui posa més diners per finançar les obres és l'Ajuntament, amb un total de 600.000 euros, mentre que la Diputació de Barcelona en destina mig milió i la Generalitat hi afegeix una quantitat de gairebé 300.000 euros.




Jordi Portal

"L'estat del Monestir en general és bo. Pensem que tenim un edifici històric amb moltes fases constructives i intervencions. No cal generar cap mena de por, ara bé sempre hi ha moviments i, per tant, tasques que cal realitzar i que tenen la seva importància. No hi ha perill".

Francesc Duch

"L'Ajuntament és qui posa més diners, al voltant d'uns 600.000 euors. Després, la Diputació que en posa mig milió d'euros. La resta ho posa la Generalitat de Catalunya, no sé si arriba als 300.000 euros".



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.