Tot el que cal saber sobre el pla especial anti-Covid de les festes de Nadal

El toc de queda començarà a l'1:30 h la Nit de Nadal i de Cap d'Any i els infants comptaran en les reunions de 10 persones


  • Comparteix:

Sant Cugat es prepara per celebrar el Nadal / Foto: Lali Puig - Ajuntament

Sant Cugat es prepara per celebrar el Nadal / Foto: Lali Puig - Ajuntament

El Procicat ha aprovat el pla de Nadal que limita les reunions durant les festes a 10 persones, incloent-hi els infants, i que recomana relacionar-se amb un màxim de dues altres bombolles, però en dies diferents. És a dir, que una bombolla quedi només amb una altra per Nadal, i després es trobi amb una segona un altre dia, però no amb més. Pel que fa al toc de queda, es faran tres excepcions en tres dies assenyalats: la nit de Nadal i la nit Cap d'Any el confinament nocturn començarà a dos quarts de dues de la matinada, i la nit de Reis començarà a les onze de la nit. A banda, el govern espanyol i les comunitats autònomes s'han posat d'acord per prohibir moviments entre autonomies entre el 23 de desembre i el 6 de gener, amb l'excepció de la visita de familiars.

QUIN ÉS EL LÍMIT DE PERSONES DURANTS LES REUNIONS NADALENQUES?
El Procicat fixa les reunions en 10 persones i no deixa els nens fora d'aquesta suma.

QUANTES BOMBOLLES DE CONVIVÈNCIA PODEN REUNIR-SE?
S'aconsella que es reuneixen com a màxim dues bombolles diferents en una trobada. Cada bombolla s'haurà de relacionar com a molt, segons el Procicat, amb dues altres, però sempre en trobades diferents, i sempre les mateixes persones. És el que es denomina 'bombolla de Nadal', que haurà d'estar formada per persones que ja tenen un contacte proper habitual i que viuen a prop, en cap cas amb persones que fa mesos que no es veu.

DINEM A LA TERRASSA O AL MENJADOR?
Es recomana que les reunions es facin a l'aire lliure sempre que sigui possible, tot i que està prohibit el consum d'aliments a l'espai públic. En espais tancats, cal ventilar durant la trobada, abans i després, i utilitzar la mascareta sempre que no s'estigui consumint res. El Procicat també demana limitar la durada de les reunions.

QUÈ PASSA AMB EL TOC DE QUEDA?
Pel que fa al confinament nocturn, per la nit de Nadal, la nit de Cap d'Any i la Nit de Reis hi haurà una flexibilització:
- Nit de Nadal i Nit de Cap d'any: fins a les 1:30 hores.
- Nit de Reis: fins a les 23 hores

ES PODEN FER LES REUNIONS EN RESTAURANTS?
Els dies 24, 25 i 26 de desembre i els dies 31 i 1 de gener els restaurants podran obrir per a grups de sis persones per taula o grups de taula. Per a la nit de Nadal i la nit de Cap d'Any es permetrà l'obertura al públic fins a la una de la matinada. Es recomana fer ús de les terrasses i els espais a l'aire lliure preferentment, i reforçar la ventilació dels establiments. L'ocupació de la restauració s'ajustarà a la limitació de percentatge vigent per cada tram.

QUÈ PASSA AMB LES PERSONES QUE VIUEN A RESIDÈNCIES?
Pel que fa a les trobades amb persones que viuen en residències, podran sortir els dies 24, 25, 26 i 31 de desembre, així com, l'1, el 5 i el 6 de gener. Es facilitaran les visites sempre que la situació epidemiològica ho permeti. També es permetran les sortides de cap de setmana i les sortides més llargues d'un cap de setmana i inferiors a 3 setmanes (actualment previstes al protocol sectorial).

Les persones que realitzin les visites als residents o bé que els acullin als domicilis hauran de tenir una especial cura en el període de 7 dies anterior a la trobada, evitant qualsevol tipus d'interacció social amb persones de fora de la bombolla de convivència, en tots els àmbits.

I LA GENT QUE TREBALLA FORA DE CATALUNYA I VOL VENIR A REUNIR-SE AMB LA FAMÍLIA?
Pel que fa a la mobilitat territorial i el retorn a domicili, els perímetres s'ajustaran en funció del tram d'obertura progressiva, però en tot cas es recomana que la mobilitat es minimitzi i es mantingui en l'entorn proper. De fet, l'executiu espanyol ha acordat amb les autonomies els moviments entre comunitats entre el 23 de desembre i el 6 de gener, amb l'excepció de la visita de familiars i el retorn al domicili familiar de les persones que es trobin fora de Catalunya per motius laborals o d'estudis. Tot plegat, però, complint les mesures establertes pel govern espanyol, és a dir, amb una prova negativa si s'arriba des de fora de l'Estat.

ES PODEN MANTENIR LES TRADICIONS CULTURALS NADALENQUES?
Tota activitat de cultura popular s'haurà de realitzar de forma adaptada: només en espais perimetrats amb control d'accessos per evitar les aglomeracions i registre previ. Es recomana que les activitats es desenvolupin preferentment a l'aire lliure i, en el cas d'activitats amb mobilitat o d'activitats en espais tancats, caldrà la preassignació de seients. No estaran permesos els parcs de Nadal o similars.

EN QUINA SITUACIÓ QUEDA LA PRÀCTICA ESPORTIVA?
Pel que fa a l'organització i desenvolupament de proves esportives que no siguin competicions oficials, queda condicionada a garantir tres aspectes: que el número màxim de participants que es poden trobar alhora sigui el mateix que correspon al nombre de persones per a reunions -és a dir, 10 persones en el cas d'assolir el tram 3 del pla de obertura progressiva-, que s'eviti el contacte entre aquests grups i que assisteixi públic.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.