La Generalitat estudia la possibilitat de declarar Collserola com a Parc Natural


  • Comparteix:

En les properes dues setmanes es debatrà la proposta del govern català, que podria passar per declarar Collserola com a Parc Natural

En les properes dues setmanes es debatrà la proposta del govern català, que podria passar per declarar Collserola com a Parc Natural

El govern català té la intenció de dotar el Parc de Collserola d'un major grau de protecció. De moment ja té enllestida una proposta, que vol consensuar amb el Consorci del Parc i els ajuntaments implicats, i que podria passar per declarar Collserola com a Parc Natural. Des de Sant Cugat, l'alcalde, Lluís Recoder, ha explicat que desconeix la proposta però s'ha felicitat pel fet que, finalment, altres administracions es vulguin implicar en la protecció de Collserola.

La Generalitat vol preservar el Parc de Collserola i amb aquest objectiu té enllestida una proposta tècnica per dotar aquest espai natural d'un marc legal de major protecció.

En el termini de dues setmanes, el govern català presentarà el seu projecte al Consorci del Parc, la Diputació i els ajuntaments que comparteixen terme municipal per obtenir el vistiplau definitiu a la fórmula que blindi la preservació de Collserola. L'anunci l'ha fet el director general de Medi Ambient, Ramon Luque.

Ramon Luque

Nosaltres, com a administració competent, estem obligats a negociar aquestes mesures amb l'Àrea Metropolitana, el Consorci i els ajuntaments implicats. Volem consensuar amb ells com gestionar i protegir la zona.


El director general de Medi Ambient no ha avançat en quina fórmula legal es traduirà la voluntat d'incrementar el grau de protecció de Collserola, però una de les opcions més factibles és convertir aquest espai en Parc Natural.

Tot i que els detalls de la proposta encara es desconeixen, aquesta possibilitat ha estat ben rebuda des de Sant Cugat. L'alcalde, Lluís Recoder, s'ha felicitat pel fet que la Generalitat s'impliqui, finalment, en la preservació d'espais naturals que, fins ara, havia d'assumir únicament l'Ajuntament.

Lluís Recoder

No conec directament la proposta, però la música sona bé. Sempre he demanat la col·laboració d'altres administracions per resoldre la protecció d'espais naturals com Torre Negra.


De la seva banda, el portaveu del PSC i membre del Consorci del Parc de Collserola, Jordi Menéndez, ha explicat que aquesta proposta no és nova, i que forma part dels compromisos adquirits pel govern català. Menéndez ha afegit que la protecció definitiva de Collserola ha de passar per l'ampliació dels límits del Parc i l'increment de la capacitat administrativa del seu òrgan gestor, el Consorci del Parc. Així, Jordi Menéndez considera que una modificació en la fórmula jurídica per protegir aquest espai no ha de significar que els ajuntaments deixin de ser els màxims gestors del Parc.

Jordi Menéndez

Tots volem una major protecció de Collserola. Volem tenir més capacitat de 'policia administrativa' i ampliar els límits del Parc, per incloure Torre Negra i Can Busquets. Però des del Consorci volem que la gestió continuï en mans dels ajuntaments.


D'altra banda, el director general de Medi Ambient, Ramon Luque, també ha anunciat que en el termini de dos mesos es posarà en marxa -de manera pionera a Catalunya- un pla de protecció dels corredors biològics que hi ha al Vallès. Luque considera que és 'urgent' posar en marxa un pla per conservar i protegir els connectors biològics que hi ha entre Collserola i el Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i la Serra de l'Obach, amb l'objectiu de preservar la biodiversitat i evitar que sigui un 'continu urbà'.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.