Coderch (Acco): 'Quan hi ha molta demanda d'electricitat, en el mercat lliure és lògic que pugin els preus'

El president de l'Autoritat Catalana de la Competència explica a Cugat Mèdia perquè els usuaris pagaran una factura de la llum de gener molt elevada


  • Comparteix:

Marcel Coderch, president de l'Autoritat Catalana de la Competència / Foto: ACN

Marcel Coderch, president de l'Autoritat Catalana de la Competència / Foto: ACN

Marcel Coderch és enginyer expert en temes energètics i actualment és el president de l'Autoritat Catalana de la Competència (Acco). Coderch, que va viure durant 10 anys a Sant Cugat, explica a Cugat Mèdia com funciona el mercat elèctric espanyol i perquè la factura d'aquest mes de gener serà previsiblement mot alta arran de l'alta demanda de les tres primeres setmanes de l'any per les temperatures tan baixes. Per a Coderch, mentre estiguem en el mercat liberalitzat, com a tota Europa, quan hi ha puntes de demanda, 'és lògic' que els preus pugin. Davant de les crítiques al govern espanyol per permetre-ho, el president de l'Acco ho té clar: 'El govern té molt poc marge per tocar els preus de l'electricitat'.

Ens hem de preparar per a la factura de la llum que ens arribarà del mes de gener?
Això depèn de quin contracte tingui cadascú. Cada tipus de contracte reflecteix les oscil·lacions diàries que hi ha en el mercat elèctric de manera diferent. Qui té un contracte fix, aquestes oscil·lacions de preu les absorbeix la companyia. Jo per exemple, tinc un preu fixat pel dia i un altre a la nit, i està estipulat així durant tot l'any. Ara, el preu s'actualitza al cap de l'any en funció de les oscil·lacions. Això vol dir que els pics de pujada aquests primers dies de gener, qui té un contracte així no els notarà, però si duressin molt de temps potser sí a la renovació de l'any següent.

Això és el contracte regulat, però llavors hi ha els contractes de mercat lliure, que aquests sí que ho notaran.
Dels de mercat lliure n'hi ha de molts tipus. En uns pagues segons el preu diari de l'electricitat, cosa que té avantatges i inconvenients, i n'hi ha d'altres del mercat lliure en què pagues una mitjana que la companyia t'ofereix.

A Catalunya i Espanya quin tipus de contracte és el més habitual?
Cada cop hi ha més gent amb contracte de mercat lliure i menys del regulat. I dins del mercat lliure que hi ha molts tipus de contractes diferents.

Pot explicar de manera senzilla perquè com més fred ha fet i més la gent ha necessitat gastar energia per escalfar-se, és quan més cara s'ha posat l'electricitat?
Avui dia tenim un sistema que tenim un mix energètic en què les energies renovables pesen bastant. Sabem que les renovables són energies fluctuants, i en aquest període de temps hi ha hagut poc vent i l'energia eòlica no ha pogut aportar al sistema molt de consum. Llavors, de la manera que es fixa el preu en el mercat, que es fixa cada 30 minuts, cada companyia oferta el preu que pot oferir l'endemà. Primer entren les nuclears que ofereixen l'energia a preu mínim i llavors entren les renovables, però normalment entre aquestes dues no n'hi ha prou per satisfer el consum previst per als 30 minuts de l'endemà. Per això llavors han d'entrar les centrals de gas, que són les que ofereixen el preu més car, i a més ara aquests dies han tingut problemes de subministrament a nivell mundial i encara ha pujat més. Per tant, aquests dies el preu ha pujat tant perquè hi ha hagut poca energia de les renovables i més gas de l'habitual, i més car de l'habitual perquè hi ha hagut molta demanda.

Això és culpa que no tenim prou fonts d'energies renovables? Si Espanya hi apostés més, això no hauria passat?
No és així directament. Com més renovables millor, sí, però ha de fer vent o fer sol. Si no fa vent ni fa sol, per moltes plantes renovables que hi hagi, no generes res. El que sí que es pot dir, és que com més renovables hi hagi, al cap de l'any més generen i més ajuden a baixar la factura anual del cost de generar energia.

S'ha criticat al govern espanyol per no fer res per evitar això. És demagògia dir que podrien canviar el preu de l'energia si hi ha voluntat política?
El govern espanyol té poc marge per canviar-ho. El sistema de subhasta elèctrica aquest per mitges hores que he explicat és un sistema universal allà on el mercat energètic està liberalitzat. De fet, a tota Europa es fa d'aquesta manera. Totes les factures de la llum tenen tres parts; una és la generació, que és aquesta de la que estem parlant; l'altra és la distribució; i l'última la comercialització. Doncs amb la part de generació el govern té poc marge a fer, més que fomentar més l'ús de renovables, però aquestes no evitaran pics com l'actual. En el cost de distribució hi ha una baralla entre les elèctriques i el govern perquè són preus que estan fixats. La distribució té la part d'alta tensió, que la té en exclusiva Red Eléctrica Española (REE), que està participada per l'Estat, i la de mitja i baixa tensió, que tenen les companyies que abans tenien el marcat, com Endesa o Iberdrola. Aquestes empreses fan unes inversions en xarxes de distribució per fer arribar l'energia a les llars, i aquestes inversions han de tenir un retorn, si no no les farien. I aquí és on el govern espanyol podria mirar si aquest retorn és just en funció de la inversió feta. I la comercialització té un marge fixat, que és del 4,5%, i potser es podria ajustar un mica, però el marge és molt estret.

Posem un exemple. Vostè és d'Endesa i jo de Som Energia, i els dos tenim contracte de mercat lliure. Aquest mes de gener pagarem el mateix per la llum?
No, depèn del tipus de contracte. Dins el mercat lliure hi ha diferents tipus de contractes perquè hi ha molta competència entre les empreses comercialitzadores.

Per tant, la competència de les comercialitzadores és amb el tipus de contracte, ja que amb el preu de la llum, com deia, el marge és petit.
Exacte.

Per tant, els qui tinguin contracte de mercat lliure, que es preparin a principis de febrer quan arribi la factura de gener.
Clar, en el mercat lliure el preu depèn de l'oferta i la demanda, i en un moment que hi ha molta demanda, és lògic segons els mecanismes de la competència que pugin els preus. Això ho hem d'acceptar així. Però té avantatges, ja que hi ha moments que l'electricitat també és molt barata, perquè ha fet molt de vent per exemple. És molt oscil·lant. Però tu pots escollir agafar un contracte amb més variabilitat, o pots anar a un de preu fix que consideris raonable tu i la companyia perquè a ella li surtin els números, i si no li surten aquest any, li sortiran l'any que ve perquè apujaran el preu fix, i llavors podràs escollir canviar de companyia.






Marcel Coderch

"Clar, en el mercat lliure el preu depèn de l'oferta i la demanda, i en un moment que hi ha molta demanda, és lògic segons els mecanismes de la competència que pugin els preus. Això ho hem d'acceptar així. Però té avantatges, ja que hi ha moments que l'electricitat també és molt barata."

Marcel Coderch

"El govern espanyol té poc marge per canviar-ho. El sistema de subhasta elèctrica aquest per mitges hores que he explicat és un sistema universal allà on el mercat energètic està liberalitzat. De fet, a tota Europa es fa d'aquesta manera."

Marcel Coderch

"Com més renovables millor, sí, però ha de fer vent o fer sol. Si no fa vent ni fa sol, per moltes plantes renovables que hi hagi, no generes res. El que sí que es pot dir, és que com més renovables hi hagi, al cap de l'any més generen i més ajuden a abaixar la factura anual del cost de generar energia."



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.