La Diada per la No-violència reivindica l'activista Chico Mendes i la seva lluita per la selva i els seus pobles

Una seixantena de persones ha assistit a l'acte organitzat per la Unipau


  • Comparteix:

L'acte s'ha celebrat al Celler Modernista / Foto: Cugat Mèdia

L'acte s'ha celebrat al Celler Modernista / Foto: Cugat Mèdia

La lluita de l'activista brasiler Chico Mendes per la defensa de la selva, dels seus pobles i de la gent que hi treballa ha protagonitzat el Dia de la No-violència que s'ha celebrat aquest diumenge al Celler Modernista de Sant Cugat. Mendes va ser assassinat el 1988 perquè la seva lluita destorbava els interessos del govern i dels més poderosos de Llatinoamèrica. L'acte, que organitza la Universitat Internacional de la Pau (Unipau), ha aplegat més d'una seixantena de persones.

La Diada per la No-violència és una festivitat que se celebra cada any el cap de setmana més proper al 30 de gener, en commemoració a l'assassinat de Mahatma Gandhi, icona mundial de la desobediència civil des del pacifisme i la no-violència.

La directora de la Unipau, Neus Sotomayor, ha explicat que cada any es dedica aquest dia a una persona que, "sabent-ho o no", hagi "recollit el llegat de Gandhi". Per això, enguany, la cita ha recordat Chico Mendes. L'activista brasiler que va "treballar per la defensa de la selva i la gent que hi viu i hi treballa", ha remarcat Sotomayor, i que "va acabar assassinat" perquè, en aquells temps, "l'explotació de la terra" responia a altres interessos "més enllà de la vida".

L'acte ha comptat també amb la presència de la regidora de Ciutadania i Salut, Gemma Aristoy.

Qui tampoc s'ha perdut la cita d'aquest diumenge ha estat el president de la Unipau, Arcadi Oliveres, qui ha anunciat que, fa uns dies, li han diagnosticat un càncer terminal. Oliveres ha assegurat que ha estat "molt content" d'haver pogut assistir a l'acte i que, aquest, s'hagi "pogut fer". Després de les seves paraules, el públic li ha dedicat un emotiu aplaudiment. El 2018, Arcadi Oliveres va rebre el premi ICIP Constructors de Pau 2017 pel seu compromís "amb la promoció de la pau".


Neus Sotomayor

Com a moltes de les persones que treballen en la defensa de la terra a països com Llatinoamèrica i Àfrica, quan l'explotació de la terra respon a altres interessos més enllà de la vida, Chico Mendes va acabar assassinat. Avui el volem recordar.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.