'No és no', una guia per fer front als abusos a persones amb discapacitat intel·lectual

L'entitat de Sant Cugat Família AMIC ha participat en l'elaboració d'aquesta publicació gratuïta


  • Comparteix:

Imatge de la presentació de la guia a la Casa de Cultura / Foto: Cugat Mèdia

Imatge de la presentació de la guia a la Casa de Cultura / Foto: Cugat Mèdia

Apropar a les persones amb diversitat funcional els conceptes d'assetjament, abús i agressió per tal d'identificar aquests tipus de situacions i saber com actuar. És l'objectiu de la guia 'No és no', editada per diverses entitats -entre elles la santcugatenca Família AMIC- i professionals, juntament amb tres dones amb discapacitat intel·lectual. Es tracta d'una publicació gratuïta que mostra els drets que es tenen sobre el propi cos i exemples quotidians per saber detectar si s'està sent víctima d'algun tipus d'agressió.

En una trobada aquest dijous a la Casa de Cultura, que també s'ha pogut seguir en línia, la directora de Down Catalunya, Úrsula Reales, ha destacat la importància d'aquesta publicació, ja que moltes persones amb diferents capacitats no són capaces de detectar aquests tipus de situacions, així com la importància de llegir-la en família, per resoldre dubtes, donar suport o tenir la confiança de tractar aquestes qüestions. "És una feina de xarxa", destaca Reales.

Per la seva part, l'educador social especialitzat en la intervenció amb joves i adolescents Òscar Barril ha afegit que la guia té l'objectiu de "donar suport a totes les persones que ho necessitin" i pretén treballar la "inclusió" gràcies a l'accessibilitat i al sistema de "lectura fàcil".

A la trobada també hi ha assistit la regidora de Ciutadania, Gemma Aristoy, que ha posat en valor la tasca de Família AMIC per acompanyar les persones amb diversitat funcional i intentar evitar situacions no desitjades que "estan a l'ordre del dia" i denunciar-les, si cal, amb un "llenguatge actualitzat per a aquestes persones". "Ens hem d'aturar i no consentir, s'ha d'empoderar aquestes persones i des del coneixement saber com combatre aquest tipus de situacions. Cal sensibilitzar en tots els sentits a tota la societat, fer reaccionar per no consentir-ho i per trencar amb el silenci que hi ha hagut fins ara".

L'associació Família AMIC té com a objectiu principal treballar diàriament amb entitats, associacions, famílies i col·laboradors per aconseguir que totes les persones amb diferents capacitats tinguin un lloc a la societat.


Gemma Aristoy

L'educació, la prevenció és essencial per evitar situacions indesitjades. Aquesta part de l'assetjament, l'abús, l'agressió que estan a l'ordre del dia, per desgràcia, però més que mai segurament convé que aproximem aquest llenguatge aquest coneixement per justament evitar i poder denunciar aquestes situacions indesitjades.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.