Sant Cugat ja pot votar els 10 projectes finalistes dels Pressupostos Participatius de Barri

Aquesta edició s'han seleccionat 164 propostes de les 815 recollides, un 270% més que en l'edició anterior


  • Comparteix:

164 propostes passen a la fase de votació dels Pressupostos Participatius / Foto: Cugat Mèdia

164 propostes passen a la fase de votació dels Pressupostos Participatius / Foto: Cugat Mèdia

Els Pressupostos Participatius de Barri encaren la recta final amb la fase de votació ciutadana de les 164 propostes finalistes. Fins al 31 de març, els santcugatencs podran triar els 10 projectes en què volen invertir els 2.550.000 d'euros dels comptes municipals del 2020 i el 2021. Sota el lema, 'Des de casa, millorem el nostre entorn', els veïns majors de 14 anys podran votar a través d'Internet un màxim de 10 propostes, cinc de ciutat i cinc de barri.

Després de la selecció en els diferents Consells de Barri de la ciutat i l'aprovació de tècnics de l'Ajuntament, aquesta edició s'han seleccionat 164 propostes de les 815 recollides, un 270% més que en la convocatòria anterior. El consistori atorga aquest increment de les propostes presentades a una territorialització dels processos de recollida i votació i una aposta per la proximitat als barris. Un cop escollides les 10 propostes finals, s'entrarà en l'última fase del procés, l'execució dels projectes.

El regidor de Participació i Barris, Marco Simarro, ha assegurat que l'Ajuntament vol poder "donar resposta a l'expectativa de la població" i "executar els projectes el més ràpid possible". Simarro ha afirmat que, per "coses que s'han donat en edicions anteriors", la ciutat "arrossega projectes" inacabats d'anys anteriors. "Hem intentat reparar-ho en aquesta edició", ha afegit el regidor.

Pel que fa a les propostes no vàlides, s’han descartat per diverses raons: perquè sobrepassaven el pressupost disponible, perquè no es poden fer tècnicament, perquè són actuacions de manteniment o ja previstes per l’Ajuntament, perquè no són competència municipal o perquè no s'han pogut concretar.

D'altra banda, Simarro també ha remarcat que un dels objectius d'aquesta edició és augmentar la participació ciutadana en aquest procés de votació i intentar arribar als nivells de la primera convocatòria, 2016-2017, amb 5.899 vots, el 8,3% participació.

Una de les novetats d'enguany, com ha explicat Simarro, serà la creació d'unes comissions de seguiment dels 10 projectes escollits fins que aquests siguin una realitat.

Propostes per barris
Les 164 propostes que passen a la fase de votació es divideixen, per barris, de la següent manera: 33 a Mira-sol, 29 a les Planes, 28 a la Floresta, 20 al Centre-Est, 19 al Nucli Antic i 15 al Centre-Oest. Les 20 restants formen part d'un conjunt extra que afecta el centre de Sant Cugat i inclou els districtes de Centre-Est, Centre-Oest i Nucli Antic.

Pel que fa a la tipologia de propostes, els actuals pressupostos participatius de barri aposten per projectes relatius a l'espai públic, amb 43 propostes; al medi ambient i la mobilitat, amb 25 cada una; o per propostes culturals, esportives o de comerç.

Assignació pressupostària
El pressupost total municipal destinat als pressupostos participatius i de lliure disposició dels barris és de 2.550.000 euros, dels quals 2.400.000 euros corresponen al pressupost d'inversió (116 propostes) i 150.000 euros del pressupost ordinari (88 propostes).

Les propostes que opten a la decisió popular no poden superar el pressupost màxim de 50.000 euros en el cas de les propostes d'inversió (o de 150.000 euros si són propostes per més d'un barri del centre) o de 5.000 euros (o 15.000 euros si afecten més d'un barri del centre) en el cas de les propostes de pressupost ordinari.

Totes elles estan dimensionades al barri en concret o a més d'un barri, en el cas del centre, i s'emmarquen en les línies estratègiques consensuades durant la fase de diagnosi de cada barri.

L'Ajuntament ha habilitat diferents canals per garantir que la ciutadania pugui votar sense problemes. Per qualsevol dubte, es pot trucar al telèfon de consulta 010; enviar un correu electrònic a participacio@santcugat.cat; presencialment a l'OAC de cada barri; o a través del Servei d'Acompanyament Digital, demanant cita prèvia al 689 20 40 73. La fase de votació estarà oberta fins al 31 de març.




Marco Simarro

Des de l'Ajuntament, que puguem donar una resposta a l'expectativa. Poder executar els projectes al més ràpid possible. Coses que s'han donat en edicions anteriors, que encara estiguem arrosegant és inacceptable i és lògic, són coses que hem intentat reparar en aquesta edició.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.