Sant Cugat posa el feminisme al centre amb la primera edició de l'EstrogenFest

La jornada, organitzada per Òmnium Sant Cugat, ha comptat amb xerrades, música, un dinar de carmanyola i activitats infantils


  • Comparteix:

Xerrada a càrrec de 8MilMotius / Foto: Cugat Mèdia

Xerrada a càrrec de 8MilMotius / Foto: Cugat Mèdia

Cultura, reivindicació i feminisme s'han donat la mà en la primera edició de l'EstrogenFest, organitzat per Òmnium Sant Cugat. La jornada, amb motiu del Dia de la Dona (8-M), ha tingut lloc als jardins de Sant Francesc i ha tingut com a objectiu donar veu a entitats i associacions locals que lluiten per la igualtat i el feminisme. Així, xerrades, activitats infantils, dansa, música, poesia i molt més han donat forma a un dia amb la dona de protagonista.

Els jardins de Sant Francesc s'han convertit en l'escenari per visibilitzar la lluita feminista aquest dissabte amb una jornada impulsada per Òmnium Sant Cugat i que ha comptat amb la col·laboració de 8MilMotius, Aleteig, Antígones, Caporales 'La Fraternidad', Pasquines i Versembrant.

La responsable de la Comissió de cohesió social i la dona d'Òmnium Sant Cugat, Anna Rigol, ha detallat a Cugat Mèdia que l'EstrogenFest és una festa "reivindicativa, cultural i festiva" amb l'objectiu que entitats de Sant Cugat "es veiessin lliures i sense censura" per explicar les seves "casuístiques", tot plegat, amb "una visió feminista". Amb "una assistència bona" a la jornada d'aquest dissabte, Rigol ha assegurat que aquesta celebració "ha vingut per quedar-se" i es repetirà anualment.

El col·lectiu 8MilMotius ha ofert una xerrada per explicar la situació de set membres santcugatenques, que estan en un procés judicial, després de ser denunciades pel tall de les vies a Sant Cugat durant la vaga feminista del 8 de març del 2018. Les vaguistes estan encausades per desobediència a l'autoritat i desordres públics, càrrecs que poden suposar penes de presó i fins a 26.000 euros de responsabilitat civil.

L'Anna, membre de 8MilMotius, ha recordat que les set encausades estan ara a l'espera de judici. Aquest dissabte han posat el focus en "la repressió", una "eina de l'estat per silenciar i criminalitzar la protesta" i com, en aquest cas, ha sigut un "càstig exemplar" contra la lluita feminista. En concret, la xerrada s'ha centrar en "la repressió amb perspectiva de gènere". "El nostre és el feminisme que molesta, el feminisme dolent i combatiu que cal reprimir", ha afegit l'Anna durant la xerrada, que recorda que, en aquell moment, "el feminisme estava acceptat", però no ho estava la seva lluita. "Fa tres anys, nosaltres vam començat a patir aquesta repressió com a moviment feminista", ha conclòs la membre de 8MilMotius.

Infants i joves també han pogut gaudir de propostes com contacontes feministes amb Eva Tataret i un taller de rap feminista a càrrec de Versembrant. La jornada ha continuat amb una actuació de dansa de l'associació folklòrica i cultural de Bolívia Caporales 'La Fraternidad', la representació de les cançons del taller de rap feminista, un dinar popular de carmanyola amenitzat amb les punxadiscos Antígones, la lectura de les guanyadores del concurs 'Cartes a una dona'. l'espectacle 'Aleteig', amb Aina Serra, Clara Hosta i Lali Mateu; un concert de les Pasquines i, per posar punt final, el sorteig d'una panera.




Anna Rigol

La festa vol ser una acció reivindicativa, cultural i festiva. Per això vam pensar de fer una festa en què col·laboressin diverses entitats de Sant Cugat i on es veiessin lliures i sense censura per poder explicar cada una de les casuístiques que tenen aquestes associacions.

Anna

Parlar de repressió amb perspectiva de gènere, una repressió que veiem com està present cada dia als carrers amb les mobilitzacions que hi ha. Nosaltres, fa tres anys, vam començar a patir aquesta represió d'una manera diferent, com a moviment feminista, no explícitament. Hem analitzat la repressió que es pateix en general, però també com la pateixen les dones i el moviment feminista.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.