Educació des de casa per protegir la salut dels més vulnerables

Cugat Mèdia recull testimonis de famílies que aposten perquè les classes siguin en línia


  • Comparteix:

Imatge d'arxiu d'un infant a l'entrada d'una escola / Foto: ACN

Imatge d'arxiu d'un infant a l'entrada d'una escola / Foto: ACN

Els centres escolars s'han hagut d'adaptar, amb la irrupció de la pandèmia, a situacions inèdites: creació de grups bombolla, confinaments recurrents i l'adaptació de les classes al format digital, per exemple. Davant d'aquesta situació, hi ha famílies amb casuístiques específiques que fan que el fet que els infants i joves vagin a l'escola suposi un risc, o bé per a ells mateixos o bé per a familiars convivents que puguin ser persones de risc. L'associació Famílies per a la Revolta Educativa (FRE) alerta de les dificultats burocràtiques que suposa fer la petició de rebre l'educació a casa.

"Els governs no han donat prou importància al tema; les escoles són un espai de transmissió", reflexiona a Cugat Mèdia un estudiant de secundària d'un centre concertat de la ciutat, el Pepe. Explica que té un familiar proper que és persona de risc i lamenta que "és angoixant tornar al centre i saber que hi ha companys que se salten les normes", tenint en compte que al seu nucli familiar sí que s'han seguit les restriccions.

El Pepe explica que al principi de les classes el seu centre era reticent a implementar les classes en línia. Amb el temps, però, l'escola va adoptar aquesta manera de fer classes, amb l'excepció dels dies d'examen, quan la presencialitat és obligatòria. "Sembla ser que han pres consciència", celebra.

La Montse, mare de l'escola Avenç, explica que els seus fills, que són persones de risc, fan classe en línia. Assegura que sempre ha tingut el suport del professorat del centre. En el seu cas, l'infant més menut, de vuit anys, té suport amb un professor en línia vuit hores a la setmana, que es complementa amb connexions puntuals amb l'escola. Pel que fa al seu germà, de 15, anys, aquest no té suport extern, però sí que fa "moltes classes" en línia. En tot cas, aquesta família reivindica el dret a poder triar en quina modalitat pot fer classe la canalla.

En el cas dels centres públics, des d'Educació expliquen que aquells infants amb alguna malaltia de risc tenen dret a atenció educativa domiciliària, a càrrec dels docents que fan aquesta atenció també als alumnes que no van als centres per altres malalties (com el càncer o de llarga durada). En els casos en què els alumnes no van als centres perquè conviuen amb persones de risc, són els centres, amb el professorat propi, els que duen a terme l'atenció telemàtica.

Ara bé, des de Famílies per a la Revolta Educativa (FRE) alerten que malgrat l'opció que ofereix el Govern, "hi ha moltes famílies que s'estan perdent en la burocràcia". La presidenta de l'entitat, Sesa Cameán, ha alertat a Cugat Mèdia que els tràmits i la deliberació final que s'ha de fer des d'Educació s'allarga massa en el temps.

Cameán també assegura que hi ha famílies que, davant de la necessitat de classe en línia, encara no disposen dels recursos necessaris per fer-ho i que el departament encara no els ha facilitat. "Educació té unes mancances cronificades en el temps; ara era el moment idoni per revertir algunes situacions i no ho ha fet", es queixa Cameán.

El retorn a les classes aquest dimarts, després de la Setmana Santa, és una situació que també inquieta el FRE. "Estem preocupats per les famílies que no volen anar al centre educatiu i que respectin el seu dret tant a la salut com a l'educació".


Sesa Cameán

Demanen documentació que ha de signar el metge, després una altra que signa el centre. Tot això ha de passar per una comissió de Salut i Educació que està trigant molt a resoldre els expedients.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.