Un arbre cada dos santcugatencs: Sant Cugat dobla la mitjana dels municipis de l'entorn

Actualment hi ha uns 53.000 arbres urbans, sense comptar les zones forestals, i es preveu arribar als 63.000 en vuit anys


  • Comparteix:

L'Ajuntament vol augmentar el nombre d'arbres per arribar als 63.000 exemplars en vuit anys / Foto: Cugat Mèdia

L'Ajuntament vol augmentar el nombre d'arbres per arribar als 63.000 exemplars en vuit anys / Foto: Cugat Mèdia

Sant Cugat té uns 53.000 arbres urbans de 165 espècies diferents, sense comptar amb l'espai forestal i l'entorn natural del terme municipal, i té la intenció d'assolir la xifra de 63.000 en els propers vuit anys. De mitjana hi ha un arbre urbà per dos habitants, una xifra que gairebé duplica, segons explica el consistori, la mitjana dels municipis de l'entorn. Durant la campanya de plantació de l'arbrat 2020-2021 s'han plantat 532 exemplars, tot i que es preveu arribar als més de 1.000 arbres anuals en els propers anys, després del descens de les dues últimes campanyes en què també ha influït la pandèmia de la Covid-19.

L'alcaldessa, Mireia Ingla, i el regidor de Serveis Urbans, José Gallardo, han defensat l'aposta del consistori perquè Sant Cugat continuï sent "una ciutat d'arbres". Ingla ha destacat durant la presentació de la campanya, que té lloc anualment durant el període hivernal, la millora de la qualitat de l'aire, tenint en compte el context d'emergència climàtica.

En aquesta línia s'ha expressat Gallardo, que ha recordat que el 43% dels carrers de la ciutat tenen arbres -uns 27.000-, un fet que millora el "bioconfort" i que ajuda a reduir la contaminació i la calor a l'estiu, amb espais d'ombra i sensació de frescor i humitat.

Noves espècies
L'Ajuntament treballa buscant espècies per a aquestes zones urbanes que no malmetin tant les voreres i el paviment. A Sant Cugat hi ha un sòl argilós i, segons expliquen des del consistori, tots els arbres urbans "són problemàtics" per a les voreres. Els arbres se seleccionen segons la seva adaptació i tolerància, també, a les condicions climàtiques i ambientals, i s'intenten evitar espècies al·lergèniques i més invasives. A més, pel que fa a la trama paisatgística, també es busca fomentar la biodiversitat, també de microfauna i avifauna, i per potenciar el cromatisme i la floració.

Pel que fa a la seva ubicació, es planten principalment en escocells, espais verds de la ciutat i equipaments, en una aposta, també, per incrementar els espais d'ombra dels camins escolars.

Dels més de 1.100 arbres plantats les campanyes del 2017-2018 i 2018-2019 s'ha passat als 817 l'any passat i als 532 aquesta campanya, una reducció que el consistori explica pel context de pandèmia i estat d'alarma.





Mireia Ingla

Volem posar en valor sempre la necessitat de tenir arbres, per això aquesta ciutat ha fet una aposta històrica pels arbres. Tenim una mitjana d'arbres per habitant molt superior al nostre entorn. Aquest és el compromís d'aquest govern, apostar pel manteniment de l'arbrat que tenim i també per espècies noves.




  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.