El Pi d'en Xandri, símbol bicentenari de Sant Cugat, segueix recuperant-se de l'atac de fa 24 anys

Tècnics i representants polítics de l'Ajuntament han comprovat aquest dimecres l'estat del pi, de 247 anys i 24 metres d'alçada, pujant a la part alta


  • Comparteix:

El Pi d'en Xandri, l'arbre bicentenari d'interès local i comarcal de Sant Cugat, segueix recuperant-se lentament de l'atac d'ara fa 24 anys a la seva base. Tècnics i representants polítics de l'Ajuntament han visitat l'arbre aquest dimecres per continuar amb el manteniment i comprovar l'estat de salut de l'arbre, també de les seves parts altes, una tasca periòdica que es fa cada dos o tres anys.

Un pi com el Pi d'en Xandri, que es va plantar el 1774, pot arribar a viure uns 400 anys. Però, més enllà de l'edat i de la seva ferida a la base, que va cicatritzant lentament, després de l'intent de tala i de calar-hi foc el 1997, el Pi d'en Xandri és un símbol d'identitat santcugatenca i de preservació de l'entorn natural de la serra de Collserola. Així l'ha definit l'alcaldessa, Mireia Ingla, durant la visita a l'arbre, en què també ha reiterat el compromís polític per la preservació del parc natural.

El cap de Serveis de Parcs i Jardins de l'Ajuntament de Sant Cugat, Jordi Torrijos, ha explicat les tasques de manteniment que es van fent periòdicament al pi, que inclouen el seguiment perquè no hi hagi plagues ni malalties importants, a més d'afavorir l'enfortiment de les arrels i treure les branques seques de la part de dalt. Torrijos assegura que l'arbre està "prou bé" i que es va recuperant a poc a poc de la ferida, que va arribar al cor del tronc i va tancant-se any a any. Els puntals, això sí, s'han de mantenir per ajudar al pi a cicatritzar.

El Pi d'en Xandri, ubicat a la finca de Can Carreras, al camí de Can Borrell i al sector de Torre Negra, fa 24 metres d'alçada i la seva capçada és de més de 21 metres d'amplada, amb una forma peculiar amb una gran branca díscola nua fruit de l'afectació que va patir durant la nevada de 1962. És propietat de l'historiador Domènec Miquel i és arbre d'interès local i comarcal des de 1995. Els últims anys es treballa perquè es declari, pròximament, com a arbre d'interès monumental de Catalunya.




Mireia Ingla

És un símbol de la ciutat, el pi com a tal i tot el que hi ha darrere de preservació. Perquè no només és el pi, és Torre Negra, Collserola, amb el compromís de preservació de tot allò que ens envolta.

Jordi Torrijos

El pi està recuperant-se bastant bé. Els puntals han de seguir dempeus, perquè el tall va arribar fins al cor del pi i viu per l'altra meitat. Dins d'aquest gran tall està formant un llavi de cicatrització: cada anell anual que fa el pi, intenta tancar aquesta ferida.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.