Sant Cugat homenatja l'alcalde republicà Roc Codó amb una placa a l'antic ajuntament

L'element, fet per un dels nets de Codó, forma part del reconeixement de l'actual consistori a la seva figura en el 90è aniversari de la II República


Temes relacionats

Sant Cugat reivindica el llegat dels qui van forjar 'el projecte cívic i polític' de la Segona República (14/abr/21)

Pep Codó: 'El meu avi va voler convèncer una monja que Jesucrist havia estat un republicà' (14/abr/21)


  • Comparteix:

Els nets de Roc Codó han assistit a la col·locació de la placa / Foto: Lali Puig

Els nets de Roc Codó han assistit a la col·locació de la placa / Foto: Lali Puig

Sant Cugat commemora la figura de l'alcalde de la Segona República a la ciutat, Roc Codó, instal·lant una placa amb el seu nom a la plaça de Barcelona. Amb motiu del 90è aniversari de la proclamació de la Segona República, l'Ajuntament ha volgut recordar el mandat de Codó a la ciutat amb aquest element que, de fet, ha estat elaborat pel nét, Pep Codó; i que s'ha col·locat a les portes del vell ajuntament. Aquest acte fa efectiu el reconeixement a Codó que la ciutat va engegar el passat 14 d'abril, el dia que es va commemorar els 90 anys de la proclamació de la II República el 1931.

L'acte d'aquest dijous ha comptat amb l'assistència d'alguns dels nets de Roc Codó. Un d'ells, el Pep, és l'artista que ha creat la placa instal·lada a la plaça de Barcelona. El nét de l'alcalde republicà ha explicat que els "hagués agradat" que els seus pares, els fills de Roc Codó, haguessin pogut viure aquest reconeixement. Així i tot, estan "orgullosos" que s'hagi fet i que l'Ajuntament "hi hagi pensat finalment". Pep Codó defineix el seu avi com "una persona molt modesta", i estar segur que "estaria sorprès" per aquest reconeixement. "Els seus fills", assegura, "estarien molt agraïts" perquè són "els que van patir més" després de la Guerra Civil.

Foto: Lali Puig
Aquesta és la placa que s'ha posat a la façana de l'antic ajuntament a la plaça Barcelona, obra del seu net Pep Codó / Foto: Lali Puig


La regidora de Memòria Històrica, Pilar Gorina, ha posat èmfasi en la importància de recuperar "èpoques de silenci", aquells fets que "no s'expliquen gaire a la gent". Gorina assegura que el silenci és "un aspecte comú" que succeeix en la memòria històrica. En aquest cas, afegeix la regidora, "fa anys" que es podria haver recuperat la figura de Roc Codó a Sant Cugat. "Era un deure" de l'Ajuntament, ha conclòs.

Foto: Lali Puig
L'alcaldessa, Mireia Ingla, i la regidora de Memòria Històrica, Pilar Gorina, parlant amb els nets de Roc Codó / Foto: Lali Puig


En aquesta línia, l'alcaldessa, Mireia Ingla, també ha remarcat que "és una tasca que correspon a les institucions" donar el reconeixement a persones "que mereixen ser recordar", "fer actes de justícia" i "recuperar la memòria històrica".










Pep Codó

En Roc Codó era una persona molt modesta, Sant Cugat també era un poble moltmodest, ell estaria sorprès d'aquest reconeixement, però els seus fills estarien molt agraïts i contents perquè són els que van patir més.

Pilar Gorina

En memòria històrica succeeix un aspecte comú, hi ha un silenci. Hi ha una època de silenci que no s'explica gaire a la gent i l'hem de recuperar. Penso que en aquest cas fa anys que podríem haver recuperat la figura de Roc Codó a la ciutat. Era un deure nostre fer-ho.

Mireia Ingla

Recuperar aquesta memòria, fer actes de justícia i recordar aquelles persones que ho mereixen, això és una tasca que correspon a les institucions.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.