L'arxivística, un sector en 'reinvenció constant' per adaptar-se a la realitat

Sant Cugat ha acollit el 18è Congrés d'Arxivística i Gestió de Documents de Catalunya


  • Comparteix:

L'arxivística de Catalunya es marca el repte d'adaptar-se a una realitat canviant, marcada per moviments socials com l'ecologisme, la sostenibilitat i el feminisme. És una de les conclusions extretes del 18è Congrés d'Arxivística i Gestió de Documents de Catalunya, una trobada anual que enguany ha congregat més de 400 professionals en una edició telemàtica que ha tingut Sant Cugat com a epicentre. Per al president de l'Associació d'Arxivers-Gestors de Documents de Catalunya, Joan Soler, la seva és una professió que està subjecta a 'una reinvenció constant'. Quatre dies d'activitats digitals que també han servit perquè el sector reclami més feina i millors condicions laborals.

La cloenda del congrés ha tingut lloc aquest dijous a l'Arxiu Nacional de Catalunya (ANC) amb un acte que ha comptat amb la participació de la consellera de Cultura, la santcugatenca Àngels Ponsa, i l'alcaldessa, Mireia Ingla. La consellera considera que la tasca dels arxivers catalans fa que Catalunya sigui "un país de referència en aquesta matèria", i ha respost a les reclamacions dels arxivers per millorar la professió, recordant que el Govern dotarà de més pressupost aquest àmbit. A més, ha posat en valor que Catalunya és a punt de donar llum verda al Pla d'Arxius 2021-2024, que consolidarà les bases de l'arxivística.

La consellera ha qualificat d'èxit el congrés, que confia que serveixi de precedent de cara a la trobada internacional del sector i a la qual Catalunya ja ha presentat candidatura per ser la seu.

L'Arxiu Nacional, una referència

El 18è Congrés d'Arxivística ha coincidit amb el 40è aniversari de l'Arxiu Nacional de Catalunya, que fa 25 anys que es troba a Sant Cugat. L'alcaldessa, Mireia Ingla, considera que és un "tresor" tenir aquest "equipament de país" a la ciutat. També ha agraït la voluntat d'obrir-se a ciutadania i entitats que ha tingut aquest espai. Es tracta d'una vinculació amb Sant Cugat que també ha posat en valor Ponsa; de fet, quan l'arxiu va aterrar a Sant Cugat, ocupava el càrrec de regidora de Cultura al consistori.

L'alcaldessa també ha esperonat els arxivers a tirar endavant els seus reptes i ha fet un paral·lelisme amb la tasca que es fa des de l'Ajuntament. Per a Ingla, tot plegat "són reptes que interpel·len tothom", en referència tant als professionals, com a la ciutadania i com a les administracions. "Quan parlem d'informació pública, parlem de dades i informació sensible", argumenta Ingla, que considera "fonamental per concretar les polítiques perquè la gent visqui millor".






Joan Soler

Estem en una reinvenció constant. La nostra professió es transforma constantment. Ens hem d'adaptar a un món ràpidament canviant.

Àngels Ponsa

En el camp de l'arxivística som un país de referència. Hem impulsat el pla d'arxius per repensar el futur del sector a Catalunya.

Mireia Ingla

Quan parlem d'informació pública, parlem de dades i informació sensible. És fonamental per concretar les polítiques perquè la gent visqui millor.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.