Poder tornar a viatjar

Les agències de viatges de Sant Cugat veuen amb optimisme l'arribada del Certificat digital Covid de la Unió Europea


  • Comparteix:

Passatgers a l'aeroport de Girona/Foto: ACN

Passatgers a l'aeroport de Girona/Foto: ACN

Els petons, les abraçades, sopar a un restaurant o ballar a un concert. La pandèmia ha alterat moltes coses que formaven part la vida d'abans del març del 2020, i una d'elles també ha estat viatjar. Restringir la mobilitat ha estat de les mesures més importants per intentar contenir la Covid-19, i això ha afectat de retruc les agències de viatges. Ara, amb la campanya de vacunació en marxa i una millora dels indicadors, s'ha anunciat que aquest mes de juliol s'engegarà el Certificat digital Covid de la Unió Europea, que ha de facilitar els desplaçaments per dins l'espai Shengen.

Per saber com s'ha rebut aquesta notícia des del sector, Cugat Mèdia ha parlat amb dues agències de viatges de Sant Cugat, que han explicat com han viscut els mesos de pandèmia i com encaren l'estiu en què viatjar ha de ser més senzill gràcies al certificat.

Per a què servirà el Certificat digital Covid?

El nou passaport sanitari no serà obligatori, però permetrà que qui el tingui pugui evitar quarantenes i proves a l'hora de viatjar, ja que donarà informació de si la persona afectada està vacunada, si té anticossos, o si ha sortit negativa a una PCR recent. Per a Guerau Cabeza, de Viatges El Corte Inglés de Sant Cugat, això animarà la gent a viatjar, ja que per a ell eren justament les proves i les quarantenes el que la frenava: "La PCR comporta un extra en el cost del viatge, i haver d'estar uns quants dies fent un aïllament al destí fa que a vegades no valgui la pena anar-hi". Abel Calvet, d'Ocoa Travel, coincideix: "La gent pensarà que si és més fàcil viatjar, caldrà aprofitar-ho".

Quan no es podia viatjar

Parlant dels mesos amb restriccions en què van haver de tenir l'agència tancada, des d'Ocoa Travel, Calvet descriu la situació com a "dramàtica", ja que el descens de vendes ha estat del 95%: "Només hem venut el 5% dels viatges que veníem en un any normal. I els que hem venut, han estat majoritàriament viatges essencials. Ha estat una pèrdua tant de demanda com de facturació, i per tant dramàtic, econòmicament parlant. Com a agències de viatges, durant els primers sis mesos, no només vam deixar de vendre, sinó que vam haver de desfer tot allò que havíem fet el 2019 per viatjar el 2020".

A més, Calvet -que també és membre de la junta de l'Associació Catalana d'Agències de Viatges Especialitzades- explica que els brots a Lleida i l'Aragó de l'estiu passat van suposar un descens molt important de les peticions per viatjar, i que els pocs viatges que es van vendre van ser per dins de l'Estat espanyol. Pel que fa als viatges més demanats per aquest estiu, Cabeza parla de les illes Balears i Canàries, i hi suma les Maldives, Riviera Maya i la República Dominicana. De totes maneres, Calvet afegeix que aconsellar la clientela de quins destins són segurs i quins no forma part de la seva feina: "Com a professionals, nosaltres hem avisat dels països que estaven oberts però que no eren segurs per viatjar, per la manera que havien tractat la Covid-10. Una cosa és que nosaltres estiguem bé, però també hem de tenir en compte qui ens rep a fora".

Ara per ara, tant des de Viatges El Corte Inglés de Sant Cugat com des d'Ocoa Travel afirmen que el que cal és esperar que la normativa del Certificat digital Covid de la Unió Europea es publiqui de manera completa i estigui aprovada al 100%.








Guerau Cabeza

Per la quarantena, si vas una setmana a un lloc i has d'estar 14 dies tancat a un lloc, ja no cal que hi vagis. La PCR és una qüestió econòmica, perquè a part del viatge has de pagar la PCR

Abel Calvet

Animarà que la gent digui "com que és més fàcil, doncs aprofito i viatjo"

Abel Calvet

En el nostre cas, només hem venut el 5 % dels viatges que veníem en un any normal. I els que hem venut, han sigut majoritàriament viatges essencials. Ha sigut una pèrdua tant de demanda com de facturació, i per tant dramàtic econòmicament parlant. Com a agències de viatges, durant els primers sis mesos, no només vam deixar de vendre, sinó que vam haver de desfer tot allò que havíem fet el 2019 per viatjar el 2020

Abel Calvet

Com a professionals, nosaltres hem avisat dels països que estaven oberts però que no eren segurs per viatjar, per la manera que havien tractat la COVID. Una cosa és que nosaltres estiguem bé, però després qui ens rep a fora? Aquesta és l'altra qüestió



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.