CC.OO. denuncia que els salaris de les dones creixen menys que els dels homes


  • Comparteix:

Atena ha organitzat una xerrada sobre el paper de la dona en el món del treball

Atena ha organitzat una xerrada sobre el paper de la dona en el món del treball

Les dones cobren entre un 25 i un 35 per cent menys que els homes, sobretot perquè ocupen llocs de treball en els sectors on els salaris s'han revaloritzat menys, com el comerç i els serveis. Aquesta és una de les conclusions de la xerrada que ha organitzat aquest dilluns l'associació Atena-Dones de Sant Cugat, que s'ha centrat en el paper de la dona dins del món del treball.

La responsable de la Secretaria de la Dona del sindicat CC.OO., Mercè Civit, ha explicat a Sant Cugat les conclusions d'un estudi d'aquesta organització que tradueix en xifres la situació de discriminació que pateixen les dones en l'àmbit laboral. Civit ha indicat que les diferències salarials entre homes i dones continuen sent importants, ja que les dones cobren de mitjana entre un 25 i un 35% menys que els homes. Les causes d'aquesta discriminació, segons Civit, s'han de buscar en el fet que als sectors on treballen majoritàriament les dones -serveis, comerç i hosteleria, i tèxtil- els salaris s'han revaloritzat menys que als sectors econòmics predominantment masculins.

Mercè Civit

Hi ha una discrminicació salarial envers les dones. Les dones cobren un 25-35% menys que els homes perquè els salaris han pujat molt més en els sectors on s'ocupen els homes.


A més, Civit ha subratllat que la situació laboral de les dones és molt més precària que la dels homes, com ho demostra el fet que el 79% dels contractes a temps parcial són femenins. Aquesta situació s'agreuja pel fet que la majoria de dones tenen una 'doble jornada' i han de compatibilitzar el treball remunerat amb les feines domèstiques i de cura dels fills i la gent gran, la qual cosa les fa més vulnerables a determinades malalties com l'estrès.

De la seva banda, la professora d'Anàlisis Econòmiques de la UAB, Muriel Casals, ha volgut remarcar els aspectes positius que pot aportar la dona al món del treball. Casals ha apostat perquè els homes assumeixin els valors de les dones en l'àmbit laboral, com la paciència i la cooperació. L'escoltem.

Muriel Casals

Les dones aporten valors positius, com una manera més amable, menys dura i competitiva de veure el món del treball. Aquests valors comencen a ser compartits pels homes en l'entorn laboral.


Casals ha afegit que les dones acostumen a preferir la cooperació a la competició en l'entorn laboral, i aquest fet, segons la professora de la UAB, millora l'eficàcia.

Des d'Atena, entitat organitzadora de la xerrada, la seva presidenta, Carme Larraburu, ha explicat que enguany han triat el tema laboral per commemorar el Dia de la Dona perquè és en aquest àmbit on es fan més notòries les injustícies que pateixen les dones.

Carme Larraburu

Hem triat el món del treball perquè és on es detecten majors injustícies. No només en el treball remunerat, sinó també en el no remunerat, que no es valora tant.


Larraburu considera que en el terreny laboral, la legislació és ja prou clara i contundent per evitar la discriminació de les dones, però el que ara falta és que les lleis s'apliquin. En aquest sentit, la presidenta d'Atena posa com a exemple el fet que legalment es permet que la baixa per maternitat la demanin tant homes com dones, però la realitat social demostra que són majoritàriament les dones les que acaben assumint aquesta responsabilitat.

Recordem que el gruix d'actes del Dia Internacional de la Dona a Sant Cugat tindran lloc aquesta tarda, amb la inauguració de la mostra de treballs del Taller d'Escriptura realitzat pel Grup de Famílies Monoparentals, a les sis a la Casa de Cultura, i una conferència a càrrec de la professora d'Història de la UB, Susanna Talavera, que tindrà lloc a les 7 a la Sala de Plens de l'EMD de Valldoreix.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.